Mini tarta z cukinią



Zrobiłam trzy rodzaje mini tart. Na początek moje ulubione z cukinią. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a na letnie upały z dodatkiem sałaty będzie doskonałym pomysłem na lekki obiad.

Polecam 🙂

 

Mini tarty 

Składniki na 6 foremek (12 cm.)

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 białko

Sposób przygotowania ciasta kruchego:

  1. Wszystkie składniki siekamy nożem lub za pomocą malaksera do połączenia się składników.
  2. Wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. 
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
  4. Następnie wykładamy ciasto na lekko oprószony mąką blat, wałkujemy dość cienki placek, wycinamy kółka i wylepiamy foremki. Nakłuwamy dno widelcem, smarujemy białkiem i wstawimy do nagrzanego piekarnika na ok. 12 min., do lekkiego zrumienienia brzegów.

Farsz:

  • 2 cukinie, ok. 500 g
  • 1 duże jajko (XL)
  • ok. 1/2 szklanki sera żółtego,drobno startego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula pokrojona w piórka
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub 1 łyżeczka świeżego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kilka pomidorów koktajlowych

Przygotowanie:

  1. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, włożyć na sito, posolić i odstawić na ok. 40 min, żeby puściła sok.
  2. Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce.
  3. Cebulę pokroić, najlepiej w piórka, nie zbyt drobno.
  4. Pomidory pokroić  w średnią kostkę.
  5. Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, wymieszać. Następnie dodać odciśniętą cukinię i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Smażyć jeszcze kilka minut.
  6. Jajko rozkłócić, dodać starty ser żółty, przestudzoną cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
  7. Farsz nakładamy na podpieczone spody z kruchego ciasta, na wierzchu kładziemy połówkę pomidora koktajlowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 20-25 min, do zrumienienia.

Podajemy np. z sałatą lub czystym rosołem.

Równie pyszne, na ciepło i zimno.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.