Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tort Bezowy
Składniki na tort bezowy:
- 5 białek w temperaturze pokojowej (najlepiej wyjęte z lodówki, noc wcześniej)
- 260 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Ponadto:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml. zimnej śmietany kremówki (36%)
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki dżemu (najlepiej kwaskowego)
Przygotowanie bezowych blatów:
Piekarnik nagrzać do 110 oC. z termoobiegiem.
W naczyniu łączymy cukier z mąką ziemniaczaną
W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy końcówką do białek. Pod koniec miksowania dodajemy po 1 łyżce cukru z mąką, cały czas miksujemy. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny, miksujemy jeszcze chwilę. Piana z białek powinna być szklista i zwarta. W chwili wyjmowania końcówki do ubijania, powinniśmy czuć lekki opór piany.
Na papierze do pieczenia rysujemy kółka (u mnie 2 x 24 cm.), rozprowadzamy na nich pianę.
Wstawiamy do gorącego piekarnika na 120–150 min. Jeśli mamy dwie blachy z bezą, najlepiej jedną umieścić na najniższym a drugą na jednym z najwyższych poziomów piekarnika.
Przy włączonym termoobiegu obydwie wyschną równomiernie.
Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy grzanie, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy na całą noc.
Rano, wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy papier.
Przygotowanie tortu bezowego:
W szklanym naczyniu zaparzyć mocną kawę (kawę rozpuścić w łyżce wrzątku). Ostudzić.
Ze śmietany kremówki, cukru i cukru waniliowego ubijamy bitą śmietanę. Wlewamy zimną kawę i dokładnie mieszamy, najlepiej szpatułką.
Na jednym z bezowych blatów układamy ,,kleksy” z dżemu. Następnie wykładamy całą bitą śmietanę, przykrywamy drugim blatem, posypujemy mieloną kawą. Ozdabiamy owocami.
Przechowujemy w lodówce. Kroimy, bardzo ostrym nożem.
7 komentarzy Ukryj
Wspaniały! Piękny i napewno pyszny!
Piekny!Wszystkiego najlepszego dla Mamy! Oj każdy by się ucieszył z takiego tortu – pycha!!!
:))) Bardzo, bardzo dziękuję.
taki tort bez wątpienia jest boski w smaku!
Uwielbiam bezy, tort wygląda olśniewająco, zniewalająco:)
piękny 🙂 Uwielbiam bezowe torty 🙂
wygląda przepysznie, zapraszam do wystawienie jednej z Twoich pyszności w konkursie, który trwa na moim blogu. Świetna nagroda czeka na zwycięzce. pozdrawiam