Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To danie rozgrzeje Was do czerwoności za sprawą papryczki chili, tej w proszku i tej w strąkach. Na chwilę zapomnicie o zimie i sypiącym śniegu:)
Gorąco polecam!
Sos meksykański
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 duże cebule czerwone
- 2 duże papryki czerwone
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 strączek świeżej papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów w sosie w całości bez skóry.
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego chili (lub 2 jeśli lubicie ostre potrawy)
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 łyżeczki soli
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, przekroić na pół a następnie na średniej grubości półplasterki, paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd i pestek i również pokroić na plastry nieco grubsze niż cebula, papryczkę chili pokroić drobno razem z pestkami, odstawić.
- Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć mięso przez 10 min, mieszając (ogień powinien być średniej wielkości).
- Na małej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, kiedy będzie gorąca wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy (papryczkę chili dodajemy tylko jeśli lubimy ostre dania, jeśli nie, można z niej zupełnie zrezygnować), całość wymieszać i smażyć do momentu kiedy powstanie ciemna, bardzo aromatyczna pasta (uważać na wielkość ognia, nie można przypalić przypraw). Pastę dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i całość smażyć kolejne 10 min.
- Następnie do mięsa wrzucić pomidory z puszki (jeśli są w całości można rozgnieść je w ręku), przecier pomidorowy, paprykę, cebulę i fasolę, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić ok 10 min, często mieszając. Spróbować i ew. doprawić solą.
Jest to znakomite nadzienie do domowej pszennej tortilli. Zyskuje w miarę odgrzewania i znakomicie się zamraża.
Przepis na domowe tortille już jutro.
Smacznego!
(Visited 783 times, 1 visits today)
9 komentarzy Ukryj
Wygląda przepysznie wprost! A zdjecie rewelacja!
Przepiekne zdjecia! A obiad na pewno pyszny. Lubie wszystko, co meksykanskie i pikantne 🙂
Bardzo, bardzo dziękuję:)
wow, super obiadek:)
Ale piękne zdjęcia, a kuchnia meksykańska jest u mnie zaraz po indyjskiej;) Pyszności!!!
Wygląda nieziemsko! Uwielbiam takie dania 🙂
ale piękne zdjęcia!!!
te zdjęcia.
taaaakie pyszne, aż się człowiek głodny robi!
To jest przepis na konkretne danie, a raczej “…znakomite nadzienienie…”, a nie sos, jak błędnie podano w tytule.