Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sniadanie mistrzów, tak zawsze traktujemy jajecznicę na boczku. Ja używam boczku prosto z Podhala. Dwa razy do roku dostajemy przesyłkę z prawdziwymi górskimi przysmakami, jest tam pyszna szynka, kabanosy
i ukochany przez nas wędzony boczek. Wędliny są pyszne, pachnące i co najważniejsze przechowywane w lodówce wytrzymują nawet dwa tygodni w doskonałej świeżości.
Jajecznicę smażymy wyłącznie na boczku wędzonym, surowy do tej potrawy się nie nadaje.
Jeśli zdarzy się, że boczek jest bardzo tłusty, chociaż już dawno nie spotkałam naprawdę tłustego, to po usmażeniu najlepiej jest łyżką usunąć jego nadmiar.
Smażąc jajecznicę na boczku nie używamy żadnego dodatkowego tłuszczu, ten wytopiony zdecydowanie wystarczy.
Jajecznica na Boczku
Składniki dla 1 osoby:
- 2 jajka (L)
- 3-4 plasterki boczku wędzonego
- szczypta soli (chyba, że boczek jest słony)
- świeżo mielony, czarny pieprz
- szczypiorek – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Jajka wbić do miseczki, posolić i przy pomocy widelca dokładnie wymieszać. Odstawiamy.
Boczek pokroić cienko, następnie pociąć na cienkie słupki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek. Najlepiej jest smażyć go na średnim ogniu, żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu, ale boczek się nie przypalił. Jeśli boczek jest bardzo tłusty najeży usunąć nadmiar tłuszczu np. łyżką.
Do odpowiednio zrumienionego boczku wlewamy jajka i od razu mieszamy drewnianą łyżką. Smażymy mieszając. Gotową jajecznicę przekładamy na talerz, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i od razu podajemy.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Zjadłbym z radością, teraz jeszcze bardziej!!!