Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Wielu z nas lubi ciasto drożdżowe, to jeden ze smaczniejszych wypieków domowych. Możemy zrobić je czyste lub z dodatkiem owoców sezonowych. Wiele osób obawia się, ciasta drożdżowego. Powodów jest kilka.
Co to jest zaczyn drożdżowy?
Zeby ciasto drożdżowe ładnie wyrosło należy przygotować zaczyn. Zaczyn drożdżowy to mieszanka niewielkiej ilości drożdży świeżych, ciepłego mleka (ok. 20-25 st.C) ok. 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru. Ilości składników zaczynu zależą od receptury, ale nie dodawajmy do zaczynu zbyt dużo cukru i mąki, wystarczy tylko tyle, aby mieszankę lekko zagęścić. Temperatura mleka jest bardzo ważna. Jeśli mleko jest zbyt zimnym drożdże nie zaczną wyrastać, ale jeśli zalejemy je zbyt gorącym mlekiem po prostu je ,,zabijemy” i również z naszego zaczynu ,,nici”.
Jak określi temperaturę mleka?
Najłatwiej zrobić to przy pomocy termometru kuchennego, ale jeśli go nie macie to wystarczy włożyć do mleka palec. Płyn powinien być delikatnie ciepły, w żadnym razie gorący czy bardzo ciepły.
Co zrobić gdy ciasto drożdżowe nie rośnie?
Jeśli nasz zaczyn ładnie wyrósł, ale już przygotowane ciasto nie chce rosnąć to najprawdopodobniej jest mu zimno, trzeba postawić je w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu, ale znowu nie gorącym, czyli kaloryfer, piec lub kominek odpada. Stawiamy nasze ciasto na stołeczku blisko kaloryfera (naczynie z ciastem nie może dotykać do kaloryfera) i pozwalamy mu rosnąć. Jeśli ciasto choćby odrobinę ,,ruszy”, ale wciąż nie jest to wystarczające wstawiamy ciasto do zimnego piekarnika i włączamy go. Wraz z nagrzewaniem się piekarnika ciasto będzie nagrzewane i zacznie rosnąć.
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło?
Zeby ciasto nie opadło w czasie pieczenia, nie można otwierać piekarnika lub go uchylać. Najwcześniej do ciasta można zajrzeć na 10 min przed końcem pieczenia. Po upieczeniu kiedy mamy pewność, że ciasto jest gotowe (sprawdzamy to drewnianym patyczkiem) ciasto przez ok. 10 min studzimy w uchylonym piekarniku. Później spokojnie wyjmujemy je i studzimy na kuchennej kratce.
Czego nie lubi ciasto drożdżowe?
Ciasta drożdżowe nie lubią zimna, przewiewu, ale również zbyt wysokich temperatur. Dlatego ciasta przed pieczeniem nie stawiamy na kaloryferze, w pełnym słońcu lub do wyrastania do w pełni nagrzanego piekarnika. Nie stawiamy go również w przewiewnym miejscu, chłodnym czy w lodówce (chyba, że tego wymaga przepis, ale wtedy wyjmujemy ciasto 1-2 godz. wcześniej przed pieczeniem, żeby osiągnęło temperaturę pokojową).
Nie bójcie się ciast drożdżowych są pyszne, doskonale się je przechowuje i wcale nie wymagają nadzwyczajnych umiejętności.
Co zrobić z suchego ciasta drożdżowego?
Z suchego ciasta drożdżowego zrobimy np. tosty francuskie przepis znajdziecie tutaj:
Drożdżowe ze śliwkami
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 25 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
- 85 g masła (stopionego i przestudzonego)
- 3 żółtka
- 1 jajko (M)
- 4 łyżki soku z cytryny
- Skórka otarta z 1 dużej cytryny
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 500 g śliwek węgierek (przepołowionych, bez pestek)
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:
- W misie miksera łączymy: drożdże, ciepłe mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, mieszamy dokładnie (najlepiej rózgą). Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 min., w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
- Zaczyn jest gotowy, kiedy podwoi swoją objętość a na powierzchni, pojawią się bąbelki powietrza.
Przygotowanie ciasta ze śliwkami:
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, cukier, jajko, żółtka, sok i skórkę z cytryny, dokładnie mieszamy przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, pod koniec wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy mikserem.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (30 x 30 cm). Na wierzchu, ścisło, jedna obok drugiej, układamy połówki śliwek. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na min. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 150 oC z termoobiegiem.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak pieczemy przez 20 min. Następnie zamykamy drzwiczki piekarnika i przez kolejne 20-25 min pieczemy ciasto, do ,,suchego patyczka.
Upieczone pozostawiamy w wyłączonym, uchylonym piekarniku na ok. 30 min. do przestygnięcia.
Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.
Letnie ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
10 komentarzy Ukryj
idealne, kojarzy mi się z rodzinną niedzielą
Dla mnie to też wspomnienie dzieciństwa i rodzinnych obiadów:)
drożdżowe na śniadanie uwielbiam
Uwielbiam ciasta z owocami 😉
uwielbiam wszystkie ze śliwkami, więc biorę w ciemno:)
Polecam z czystym sumieniem bo jedt naprawdę pyszne:)))
A jeśli chciałabym wykonać je w tortownicy 21 cm, to zmniejszyć proporcje ciasta o połowę czy po prostu dłużej piec?
W firmie 21 cm nie piekłam, ale ilości podane w przepisie są również odpowiednie na formę 24 cm. Tylko przy tak małych formach w cieście jest niewiele śliwek. Czasu pieczenia nie wydłużałabym bo wówczas ciasto będzie suche, po 45 min sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie jesteś pewna to pozostaw je w piekarniku jeszcze max. 5 min.
Uwielbiam! Moja babcia takie piekła.
PS. “1. Z , robimy zaczyn.” 😉
Dziękuję Angelisiu, już poprawiłam. Jak zwykle roztrzepana:)