Podwójnie Czekoladowe Ciasto – pyszne

Ciasto Intensywnie Czekoladowe
Pyszne, bardzo intensywnie czekoladowe ciasto oprószone płatkami migdałowymi.


Intensywnie czekoladowe, wilgotne, przepyszne ciasto, które robi się w pół godziny. Od kilku dni miała wielką ochotę na ciasto czekoladowe, a to które tu widzicie sprawiło, że moje zachcianki zostały zaspokojone w 100%.

Ciasto można doskonale przechowywać nawet do 2 dni.

Polecam wszystkim, którzy marzą o dużej dawce czekolady :)

 

Ciasto Bardzo Czekoladowe

Podwójnie Czekoladowe Ciasto

Składniki:

  • 80 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady (u mnie Wedel)
  • 0,5 szklanki zimnego mleka (2%)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 /4 szklanki żurawiny

Na polewę:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1/4 szklanki mleka (2%)
  • ok. 1/4 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania ciasta:

Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku, dokładnie wymieszać. Kiedy czekolada i masło
są już gładkie, wlać mleko i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. .

Mąkę, kakao, proszek i sól połączyć, przesiać.

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym zmiksować na puszystą, jasną masę. Wlać masę kakaowo-czekoladową, zmiksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i ponownie zmiksować
do połączenia składników (powinny powstać pęcherzyki powietrza, nie miksujemy zbyt długo
tylko do wymieszania). Wsypać żurawiny i krótko wymieszać łopatką.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół. 

Formę do pieczenia (u mnie 25×18 cm lub okrągłą 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wlać do foremki. Piec ok. 40 min do suchego patyczka.
Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

W garnuszku rozgrzać masło, połamaną czekoladę, kakao, cukier i mleko. Mieszać w trakcie podgrzewania, powinna powstać gładka lśniąca masa. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Uwaga: nie zagotować masy.

Zimne ciasto polać masą czekoladową, oprószyć płatkami migdałów.
Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 min.

Smacznego :)

Ciasto Przepisy
  • Czekoladowe Ciasto
  • Czekoladowe Ciasto
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto bananowe przepis, bananowe ciasto, przepisy, ciasto, ciasto przepisy, ciasto bananowe, ciasto bananowe przepis, chlebek bananowy, chlebek bananowy przepis, ciasto bananowo-czekoladowe, banany, banany przepisy,  ciasto czekoladowe, ciasto bardzo czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis, przepis na ciasto czekoladowe, czekolada przepisy,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>