Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mam już dość tłustych i ciężkich dań którymi żywimy się w ramach dojadania po Świętach. Marzyła mi się sałata i kromka chleba z masłem bazyliowym. Polecam.
Sos francuski, musztardowy:
- ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki musztardy ,,Francuskiej” gruboziarnistej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1płaska łyżeczka soli
Wszystkie składniki umieszczamy w szklanym naczyniu ze szczelnym zamknięciem i energicznie potrząsamy do wymieszania się składników.
Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Masło bazyliowo-cytrynowe:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 garść listków bazylii drobno posiekanych
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (skórkę ścierać na drobnych oczkach tarki)
Masło z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklanym naczyniu. Mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły. Schładzamy w lodówce.
(Visited 1 212 times, 1 visits today)
6 komentarzy Ukryj
Taki sosik też przygotowuję, tylko dodaje musztardy dijon. Smakowity 🙂
Masło ziołowe uwielbiam 🙂
sos i masełko znam:) tylko do tego drugiego nie dodawałam skórki z cytryny. fajny pomysł 🙂
kulinarnyoliwek.blox.pl
masło ziołowe mmm 🙂 szkoda, że moja bazylia padła:)
Dusiu, można również dodać szałwię, miętę lub natkę pietruszki.
Aż mi wiosną zapachniało 🙂