0 0
Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Podstawowy Chleb Pszenny z Maszyny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kupiłam wypiekacz do chleba i teraz krok po kroku uczę się piec doskonałe domowe pieczywo. Zdrowe i smaczne domowe wypieki, które powstają przy minimalnym nakładzie pracy. Jeden z najlepszych chlebów jakie kiedykolwiek upiekłam.

Polecam 🙂

Domowe Pieczywo

Pszenny Chleb z Maszyny

Składniki na średni bochenek:

  1. 400 g mąki pszennej typ 650
  2. 2 łyżeczki soli
  3. 1 łyżka cukru
  4. 20 g miękkiego masła
  5. 280 ml. zimnej wody
  6. 1 łyżeczka suchych drożdży

Sposób przygotowania chleba:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie wypiekacza w kolejności jaką podałam w składnikach.

Misę wstawiamy do maszyny, wybieramy odpowiedni program, jednak pamiętajmy, że dobry chleb wyrasta długo dlatego czas przygotowania i pieczenia chleba nie powinien być krótszy niż 4 godz.

W moim wypiekaczu program do pieczenia podstawowego chleba pszennego w rozmiarze średnim (M) to 5 godz.

Kiedy wszytskie składniki są już zamknięte w maszynie i wybraliśmy program włączamy przycisk START i czekamy odpowiedni czas, aż do chwili kiedy maszyna poinformuje mas, że chleb jest gotowy.

Bochenek wyjmujemy z maszyny, a następnie odstawiamy na kuchenną kratkę do wystygnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie chleb będzie wciąż lekko ciepły z cudownie chrupiącą skórką.

całkowicie wystudzony chleb przechowujemy pod szklanym lub plastikowym kloszem.

Smacznego 🙂

  • Chleb Pszenny
  • Domowy Chleb Pszenny
(Visited 20 548 times, 1 visits today)

Dorota

Eklerki z Bitą Śmietaną i Malinami
previous
Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami
Miodowy Kurczak Pieczony
next
Kurczak Pieczony w Marynacie Miodowej
Eklerki z Bitą Śmietaną i Malinami
previous
Eklery z Bitą Śmietaną i Malinami
Miodowy Kurczak Pieczony
next
Kurczak Pieczony w Marynacie Miodowej

5 komentarzy Ukryj

Robiłam Pani chleb jeden wyszedł mi idealnie a drugi mi opadł i zrobił się zakalec a wszytko dawałał to samo 😦

No cóż, jeśli chleb pieczony był w maszynie, na tym samym programie i z tych samych składników to powinien wyjść dokładnie taki sam za każdym razem. Zakalec wychodzi kiedy damy za mało wody lub zapomnimy o drożdżach, albo nie dodamy cukru. To jedyne powody, że chleb ma zakalec. Nawet rodzaje mąki, tak długo jak jest pszenna, nie mają większego znaczenia przy pieczeniu w maszynie. Dlatego podejrzewam, że zapomniałaś o jednym ze składników, lub wody było za mało. Spróbuj raz jeszcze, może ten trzeci raz będzie znowu udany.

Wypróbowałam ten przepis na mój pierwszy chleb z automatu i wyszedł, więc polecam. Jedyne co zmieniłam, to dałam 1 łyżeczkę soli zamiast 2. Chlebek jest lekki, puchaty, wg mnie raczej do dżemu niż wędliny, ale co kto lubi 🙂

Pozostaw odpowiedź Nina Anuluj pisanie odpowiedzi