Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kupiłam wypiekacz do chleba i teraz krok po kroku uczę się piec doskonałe domowe pieczywo. Zdrowe i smaczne domowe wypieki, które powstają przy minimalnym nakładzie pracy. Jeden z najlepszych chlebów jakie kiedykolwiek upiekłam.
Polecam 🙂

Pszenny Chleb z Maszyny
Składniki na średni bochenek:
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 20 g miękkiego masła
- 280 ml. zimnej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Sposób przygotowania chleba:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie wypiekacza w kolejności jaką podałam w składnikach.
Misę wstawiamy do maszyny, wybieramy odpowiedni program, jednak pamiętajmy, że dobry chleb wyrasta długo dlatego czas przygotowania i pieczenia chleba nie powinien być krótszy niż 4 godz.
W moim wypiekaczu program do pieczenia podstawowego chleba pszennego w rozmiarze średnim (M) to 5 godz.
Kiedy wszytskie składniki są już zamknięte w maszynie i wybraliśmy program włączamy przycisk START i czekamy odpowiedni czas, aż do chwili kiedy maszyna poinformuje mas, że chleb jest gotowy.
Bochenek wyjmujemy z maszyny, a następnie odstawiamy na kuchenną kratkę do wystygnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie chleb będzie wciąż lekko ciepły z cudownie chrupiącą skórką.
całkowicie wystudzony chleb przechowujemy pod szklanym lub plastikowym kloszem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Witam. Mam taki sam automat i chciałam się zapytać jaki program Pani nastawiam na podstawowy chleb pszenny?
Ja ustawiam program 1. na chleb biały pszenny lub mieszany 50×50% z mąką pełnoziarnistą.
Robiłam Pani chleb jeden wyszedł mi idealnie a drugi mi opadł i zrobił się zakalec a wszytko dawałał to samo 😦
No cóż, jeśli chleb pieczony był w maszynie, na tym samym programie i z tych samych składników to powinien wyjść dokładnie taki sam za każdym razem. Zakalec wychodzi kiedy damy za mało wody lub zapomnimy o drożdżach, albo nie dodamy cukru. To jedyne powody, że chleb ma zakalec. Nawet rodzaje mąki, tak długo jak jest pszenna, nie mają większego znaczenia przy pieczeniu w maszynie. Dlatego podejrzewam, że zapomniałaś o jednym ze składników, lub wody było za mało. Spróbuj raz jeszcze, może ten trzeci raz będzie znowu udany.
Wypróbowałam ten przepis na mój pierwszy chleb z automatu i wyszedł, więc polecam. Jedyne co zmieniłam, to dałam 1 łyżeczkę soli zamiast 2. Chlebek jest lekki, puchaty, wg mnie raczej do dżemu niż wędliny, ale co kto lubi 🙂