Muffiny śniadaniowe



Mój sprawdzony przepis na muffiny śniadaniowe. Doskonałe i łatwe do przygotowania i usmażenia na śniadanie. Muffiny smaży się pod przykryciem, a nie piecze jak inne bułeczki. dzięki temu zyskujemy dużo czasu.

Muffins można zamrozić, a przed jedzeniem wystarczy włożyć je do tostera na kilka minut, a otrzymamy świeże i pyszne pieczywo.

Polecat, sprawdźcie ten przepis 🙂

 

Muffins śniadaniowe

 

Muffiny śniadaniowe

Składniki na muffiny śniadaniowe:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki kaszy manny

Sposób przygotowania muffinów śniadaniowych:

W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier i suche drożdże. Dodać jogurt, zamieszać, a następnie wlać wodę i dokładnie wyrobić, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Lekko oprószyć ciasto mąką. Odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Stolnicę lub blat lekko oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na ok. 1 cm grubości placek. Przy pomocy wykrawaczki do ciastek lub szklanki wycinać z ciasta kółka.

Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub dużej desce, posypanych kaszą manną. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia.

Na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, zmniejszyć płonień i na małym ogniu smażyć muffiny pod przykryciem przez ok. 4-5 min na każdą stronę. Uważać, żeby nie przypalić bułeczek.

Zdejmować z patelni i studzić na kuchennej kratce. Można podawać ciepłe lub zimne. Można muffinki zamrozić lub przechowywać w lodówce, odświeżać w tosterze, przekrojone poziomo .

Smacznego 🙂

 

  • Muffins śniadaniowe, bułeczki na dobry początek dnia
  • Sprawdzony przepis na śniadaniowe muffiny
  • Przepis na muffiny śniadaniowe
  • Muffins Śniadaniowe pomysł na bułeczki
  • Muffins śniadaniowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.