Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i błyskawiczne Palmiery z ciasta francuskiego i cynamonowego nadzienia. Ciasteczka są aromatyczne i mają ciągnące nadzienie. Idealny deser i dodatek do kawy.
Można przygotować je wcześniej, ciasto francuskie oprószyć cynamonowym, zwinąć i włożyć do lodówki na całą noc, na 30 min przed podaniem wyjąć pokroić w plastry,
upiec i podawać delikatnie ciepłe. Takie ciasteczka są absolutnie pyszne.
Polecam 🙂
Palmiery Cynamonowe
Składaniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (im większe tym lepsze)
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania Palmierów:
Cukier, cukier wanilinowy i cynamon umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Ciasto francuskie rozwinąć (mrożone rozmrozić).
Całą powierzchnię ciasta równo posypać mieszanką cukru z cynamonem. Jeden z brzegów zwinąć do połowy, następnie drugi koniec zwinąć do połowy, powinny powstać dwa połączone rulony. Ciasto zawinąć w papier lub folię i włożyć do lodówki na 30-40 min.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Ciasto wyjąć z lodówki, bardzo ostrym nożem pokroić na średniej grubości plasterki (ok. 5 cm.).
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 12 – 15 min do zrumienienia.
Wyjąć odstawić na 5 min do przestygnięcia, następnie delikatnie zdjąć ciasta z blachy.
Najsmaczniejsze są ok. 30 min po upieczeniu, ale i następnego dnia są również pyszne.
Smacznego 🙂
3 komentarze Ukryj
Do piekarnika czy lodówki – wkradł się chyba mały błąd – pozdrawiam i chętnie wypróbuje przepis
Tak rzeczywiście wkradł się błąd. Już poprawiłam. Dziękuję i przepraszam 🙂
Jakiś czasu temu też robiłam, pychotki:)