Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Znakomity Kurczak Jerk w ostrej marynacie. Wyszedł soczysty z chrupiącą skórką. Do przygotowania takiego kurczaka grill musi być wyposażony w przykrywę, bardzo pomocny jest również wbudowany termometr (odpowiednia temperatura grillowania jest bardzo ważna). Jeśli macie wybór użyjcie brykietów, dłużej trzymają wysoką temperaturę. Drewienka do wędzenia sprawiają, że zapach, jaki rozchodzi się w czasie grillowania i smak mięsa, są fantastyczne.
Gorąco polecam!
Kurczak JERK
Składniki:
- 4 – 6 udek z kurczaka
Marynata:
- 125 ml. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 100 ml. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 pęczek dymki
- 3 małe papryczki chili (bez ogonków i pestek)
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka grubej soli morskiej
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sproszkowanej białej gorczycy
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie marynaty i mięsa:
- Wszystkie składniki marynaty umieścić w misie malaksera i dokładnie zmiksować (ok. 1,5 min)
- Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i skóry. Ostrym nożem ponacinać wierzch (w kratkę).
- Mięso umieścić w głębokim szklanym naczyniu. Polać marynatą. Przykryć naczynie i wstawiać do lodówki na 12-15 h.
- Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i odłożyć na ok. 30 min.
- Marynatę przelać do garnka, zagotować i gotować jeszcze chwilę (ok. 30 sek). Przelać do naczynia, będziemy nią smarować mięso w czasie grillowania.
![]() |
Kurczak w marynacie |
Przygotowanie grilla:
- Drewienka do wędzenia włożyć do miski z wodą na min. 30 min przed grillowaniem.
- Brykiety ułożyć na jednej połowie paleniska, podpalić. Kiedy będą pokryte szarym pyłem i żarem a nie będą się paliły, ostrożnie, żeby się nie poparzyć, układamy na nich lekko otrząśnięte z wody, drewienka. Następnie wkładamy kratkę do grillowania, a na niej układamy kurczaka. Drewienka nadadzą kurczakowi piękny zapach i aromat. Kawałki kurczaka układamy skórą do góry, smarujemy marynatą, zamykamy pokrywę grilla (odpowiednia temperatura to ok. 200 oC).
- Kurczaka grillujemy 40 min. (staramy się nie unosić pokrywy zbyt często, obniża to temperaturę)
- 20 min przed końcem grillowania, przekładamy kurczaka skórą do dołu. Jeśli uznamy, że czas pieczenia był za krótki i mięso jest zbyt różowe, pozostawiamy kurczaka jeszcze na kolejne 10 min pod przykryciem.
Gotowe mięso jest upieczone i soczyste, skórka zrumieniona, ale niespalona.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki ,,Grillowanie na węglu drzewnym” książka do kupienia w GrillSklep.pl
(Visited 2 358 times, 1 visits today)
4 komentarze Ukryj
Wygląda wspaniale! Ale mam teraz ochotę na grilla…
już grillujesz? no tak, pogoda nawet się trafiła.
kurczak pyszny. wyrazisty, ostry smak. i z grilla. a ja lubię grillowane ;]
A co zrobić z drewienkami do wędzenia, oprócz tego, że wkładamy je do miski z wodą?
Wygląda na to, że mają sobie stać w tej misce, obok grilla 😉 Nie, oczywiście nie o to chodzi.
Kiedy brykiety będą się żarzyły, układamy na nich lekko otrząśnięte z wody, drewienka. Następnie przykrywamy kratką, a na niej układamy kurczaka. Drewienka dają piękny zapach i aromat.
Już uzupełniłam wpis, dziękuję 🙂