0 0
Grillowany Kurczak Jerk

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Grillowany Kurczak Jerk

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Znakomity Kurczak Jerk w ostrej marynacie. Wyszedł soczysty z chrupiącą skórką. Do przygotowania takiego kurczaka grill musi być wyposażony w przykrywę, bardzo pomocny jest również wbudowany termometr (odpowiednia temperatura grillowania jest bardzo ważna). Jeśli macie wybór użyjcie brykietów, dłużej trzymają wysoką temperaturę. Drewienka do wędzenia sprawiają, że zapach, jaki rozchodzi się w czasie grillowania i smak mięsa, są fantastyczne.
Gorąco polecam!
 kurczak-pieczony

Kurczak JERK

Składniki:

  • 4 – 6 udek z kurczaka

Marynata:

  • 125 ml. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 ml. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 pęczek dymki
  • 3 małe papryczki chili (bez ogonków i pestek)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej białej gorczycy
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie marynaty i mięsa:

  1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w misie malaksera i dokładnie zmiksować (ok. 1,5 min)
  2. Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i skóry. Ostrym nożem ponacinać wierzch (w kratkę).
  3. Mięso umieścić w głębokim szklanym naczyniu. Polać marynatą. Przykryć naczynie i wstawiać do lodówki na 12-15 h. 
  4. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i odłożyć na ok. 30 min.
  5. Marynatę przelać do garnka, zagotować i gotować jeszcze chwilę (ok. 30 sek). Przelać do naczynia, będziemy nią smarować mięso w czasie grillowania.
Kurczak w marynacie

Przygotowanie grilla:

  1. Drewienka do wędzenia włożyć do miski z wodą na min. 30 min przed grillowaniem.
  2. Brykiety ułożyć na jednej połowie paleniska, podpalić. Kiedy będą pokryte szarym pyłem i żarem a nie będą się paliły, ostrożnie, żeby się nie poparzyć, układamy na nich lekko otrząśnięte z wody, drewienka. Następnie wkładamy kratkę do grillowania, a na niej układamy kurczaka. Drewienka nadadzą kurczakowi piękny zapach i aromat. Kawałki kurczaka układamy skórą do góry, smarujemy marynatą, zamykamy pokrywę grilla (odpowiednia temperatura to ok. 200 oC).
  3. Kurczaka grillujemy 40 min. (staramy się nie unosić pokrywy zbyt często, obniża to temperaturę)
  4. 20 min przed końcem grillowania, przekładamy kurczaka skórą do dołu. Jeśli uznamy, że czas pieczenia był za krótki i mięso jest zbyt różowe, pozostawiamy kurczaka jeszcze na kolejne 10 min pod przykryciem.
Gotowe mięso jest upieczone i soczyste, skórka zrumieniona, ale niespalona.
Smacznego!

 

 

Przepis pochodzi z książki ,,Grillowanie na węglu drzewnym” książka do kupienia w GrillSklep.pl

(Visited 319 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Chleb od Klaudii, czyli jak dobrze mieć sąsiadkę
next
Tosty drożdżowe na śniadanie
previous
Chleb od Klaudii, czyli jak dobrze mieć sąsiadkę
next
Tosty drożdżowe na śniadanie

4 komentarze Ukryj

Wygląda na to, że mają sobie stać w tej misce, obok grilla 😉 Nie, oczywiście nie o to chodzi.
Kiedy brykiety będą się żarzyły, układamy na nich lekko otrząśnięte z wody, drewienka. Następnie przykrywamy kratką, a na niej układamy kurczaka. Drewienka dają piękny zapach i aromat.

Już uzupełniłam wpis, dziękuję 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię