Dynia pieczona z serem feta

Dynia Pieczona z Serem Feta
Dynia pieczona z serem feta to jeden z najsmaczniejszych przepisów na blogu. Dynia pieczona z czosnkiem i ziołami, jest naprawdę pyszna, ani trochę mdła.


Do tej pory nie było na blogu żadnego dania z dynią. Mój kilkuletni pobyt w Stanach i obchodzone tam Święto Dziękczynienia, skutecznie odstraszało mnie od jakichkolwiek dyniowych przysmaków.

Kilka lat temu postanowiłam nawet upiec placek dyniowy, aby przekonać się czy ciasto z dyni pieczone w Polsce ma inny, znacznie lepszy smak. Niestety była to jedna z największych kuchennych porażek jakie popełniłam w ostatnim czasie. Dopiero wczoraj postanowiłam kolejny raz zaryzykować i kupić dynię.
Moim zdaniem pieczona z czosnkiem i ziołami, jest naprawdę pyszna, ani trochę mdła.

Bardzo polecam, można oczywiście zrezygnować z fety, ale ser, bardzo tu pasuje.

 

 

Dynia Pieczona

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 200 g sera feta

Sposób przygotowania pieczonej dyni:

Dynię obieramy ze skóry i kroimy na średniej grubości plastry lub w dużą kostkę.

W dużym, szklanym naczyniu mieszamy oliwę, tymianek, czosnek przepuszczony przez praskę i ostrą paprykę, odstawiamy na 10-15 min.

Piekarnik nagrzewamy do 200 oC.

Dynię wkładamy do naczynia z oliwą i przyprawami, mieszamy aby kawałki pokryły się sosem.

Przekładamy do szklanego, żaroodpornego naczynia i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 20-25 min. Czas pieczenia zależy od grubości kawałków.

Na 10 min przed końcem pieczenia, dynię posypujemy grubo pokruszonym serem feta, zapiekamy całość.

Od czasu do czasu sprawdzamy dynię widelcem (podobnie jak ziemniaki w czasie gotowania).

Podajemy na gorąco lub na zimno.

Smacznego!

5 komentarzy

  • Ten pomysł na dynię jest świetny! Ona lubi zdecydowany akcenty…u Ciebie jest to ser feta.

    Dorotko, a czemu pobyt w Stanach odstraszył Cie od dyni? Twoim zdniem ta polska jest gorszej jakości? Czy może ta amerykańska? Jestem bardzo ciekawa.

    Pozdrawiam!

    • Kuchnia Doroty napisał(a):

      Iwonko, świeża dynia polska czy amerykańska chyba niewiele się różni, ale w Stanach do przyrządzania ciasta dyniowego wżywa się dyni z puszki. To taka pomarańczowa, mdła papka, dla mnie coś niejadalnego. Nie pamiętam, aby ktokolwiek kroił świeżą dynię i z niej przygotowywał ciasta. Niestety moje ciasto dyniowe pieczone w domu ze świeżej dyni też nie nadawało się do jedzenia, albo to nasze zamiłowanie do potraw o zdecydowanym smaku zupełnie nie zrozumiało subtelności zachodniego ,,smakołyku”:)
      Pozdrawiam,

  • Patrycja napisał(a):

    Bardzo smakowita propozycja!

  • Anonymous napisał(a):

    upieklam- jest pyszna! dziekuje za podpowiedz! w ten sposob odkrylam dynie dla mojej rodziny. wczesniej nie jedli , nie smakowala. Dzisiaj zachwycali sie wszyscy.
    Bardzo dziekuje!

  • Anita napisał(a):

    Jutro tym przepisem otwieram sezon na dynie 🙂 Dziekuje za inspiracje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.