0 0
Żurek Wielkanocny na Zakwasie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Żurek Wielkanocny na Zakwasie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Tradycyjny żurek wielkanocny na domowym zakwasie. Zakwas kupiony w sklepie jest nieco kwaśniejszy od tego zrobionego w domu, dobrze o tym pamiętać. Nie wlewajcie od razu całej przygotowanej porcji do garnka, podzielcie ją na dwie części i najpierw próbujcie zanim dodacie kolejną część zakwasu. Może się okazać, że lubicie żurek, nieco mniej kwaśny.
Polecam.

Żurek Wielkanocny

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • średnia cebula
  • 1/4 niewielkiego selera
  • 3 białe surowe kiełbasy (ok. 300 gr)
  • 3-4 kawałki suszonych borowików
  • 1/2 szklanki wrzątku (do namoczenia grzybów)
  • 3 l wody
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 ziarna angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki żurku (domowego lub ze sklepu)
  • 1 łyżka majeranku otartego
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %
  • Jajka ugotowane na twardo (połowa na osobę lub wedle uznania)

Sposób przygotowania żurku wielkanocnego:

Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na kawałki. Natkę związać nicią w węzełek.

Do garnka włożyć włoszczyznę i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe), zalać wszystko ok. 3 l wody. Grzyby wyjąć z wody w której się moczyły i dodać do garnka.

Przez bardzo gęste sitko przecedzić do garnka wodę z moczenia grzybów (uważać aby nieczystości z dna naczynia nie dostały się do zupy), przykryć.
Zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 15 min.

Kiełbasę nakłuć patyczkiem do szaszłyków lub widelcem w kilku miejscach, żeby w czasie gotowania nie popękała.

Do gotujących się warzyw włożyć białą kiełbasę i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 min. Spróbować i ew. doprawić solą.
Kiedy warzywa będą miękkie a kiełbasa ugotowana, do zupy wlać najpierw połowę żurku, zamieszać spróbować, następnie jeśli to konieczne wlać pozostały żurek, wsypać majeranek, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze ok 5-7 min.

Gotowy żurek przecedzić przez sito.
W szklanym naczyniu (kubku, szklance, miseczce), umieścić śmietanę, wlać do niej trochę gorącego żurku, dokładanie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie śmietanę wlać do żurku, zamieszać.

Białą kiełbasę obrać ze skórki, pokroić na plasterki.  Wrzucić do zupy lub bezpośrednio układać na talerzu i zalewać gorącą zupą.

Jajka ugotować na twardo. Pokroić na 4 części.

Na talerzu kłaść dwa kawałki jajka, porcję białej kiełbasy i zalewać gorącym żurkiem.

Ja posypuję żurek odrobiną świeżej rzeżuchy, ale można posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

 

 

 

<< Mazurek wielkanocny >>
<<Mazurek orzechowy z daktylami i bezą>>
<<Schab pieczony ze śliwką>>
<<Polędwica wieprzowa pieczona ze śliwką >>

(Visited 8 604 times, 5 visits today)

Dorota

Makaron w Sosie Pomidorowym
previous
Makaronowe Muszle ze Szpinakiem w Sosie Pomidorowym – film
Jajka Faszerowane
next
Jajka Faszerowane Szpinakiem – Pyszne
Makaron w Sosie Pomidorowym
previous
Makaronowe Muszle ze Szpinakiem w Sosie Pomidorowym – film
Jajka Faszerowane
next
Jajka Faszerowane Szpinakiem – Pyszne

6 komentarzy Ukryj

Wygląda smakowicie 🙂 Piszesz, że sklepowy zakwas jest kwaśniejszy od domowego i rzeczywiście – często żurek na domowym zakwasie “poprawiam” jeszcze kwaskiem cytrynowym. Lubię taki mocno orzeźwiający, pieprzny…

Ojej, już mi ślinka leci 🙂
Mam jedno pytanie dotyczące przepisu. Mówisz, że śmietanę rozmieszać w szklanym naczyniu z gorącym żurkiem. Ja tę czynność przeważnie wykonuję w kubku, z jakiegoś porcelitu lub czegoś takiego.
Czy to szklane naczynie ma znaczenie, czy napisałaś tak przypadkiem?
pozdrawiam

Oczywiście może być kubek, miseczka albo talerz. Ja zawsze rozrabiam śmietanę z zupą w szklanej misce, ale wiem, że każdy robi to w innym ,,naczyniu” dlatego właśnie tak napisałam. Ważne żeby śmietanę ,,zahartować” przed wlaniem do garnka.
Pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »