https://www.kuchniadoroty.pl
  • Zaloguj się
  • Rejestracja
  • + Karnawał
  • + Tłusty Czwartek
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • + Karnawał
  • + Tłusty Czwartek
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Home
  • żurek

żurek

Posted on Lip 17th, 2014
by Dorota
Categories:

zakwas na żurek przepis, zakwas na żurek, zakwas na żur przepis, zakwas na żur, zakwas na zur przepis, zakwas na zur, żurek, żurek przepis, żurek domowy, żurek wielkanocny, żurek wielkanocny przepis, wielkanoc, wielkanoc przepisy, zupa żurek, zupa żurek przepis, zupa zurek, zupa zurek przepis

(Visited 57 times, 1 visits today)

Dorota

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Kuchnia Doroty

Kuchnia Doroty

Gotowanie od zawsze było jednym z moich ukochanych zajęć. Uspakaja mnie i odpręża. Prowadzenie bloga to zajęcie wymarzone, to nie praca, ale przyjemność.

Szukaj

Hity Kuchni Doroty

  • Indyk Pieczony w Rękawie - bardzo łatwyIndyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
  • Śledzie z Buraczkami - Sałatka ŚledziowaŚledzie z Buraczkami – Sałatka Śledziowa
  • Śliwki w boczku pieczone - koreczkiŚliwki w boczku pieczone – koreczki
  • Schab Pieczony w Rękawie - łatwy i pysznySchab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
  • Pierogi z Serem – Na SłodkoPierogi z Serem – Na Słodko
  • Barszcz Czerwony WigilijnyBarszcz Czerwony Wigilijny
  • Kotlety Devolay Przepis krok po krokuKotlety Devolay Przepis krok po kroku
  • Żeberka Duszone  – bardzo łatweŻeberka Duszone – bardzo łatwe
  • Zakwas Buraczany na Wigilijny Barszcz CzerwonyZakwas Buraczany na Wigilijny Barszcz Czerwony
  • Paszteciki z Ciasta Francuskiego z PieczarkamiPaszteciki z Ciasta Francuskiego z Pieczarkami

Kategorie

Ciasta

Ciasta

Dieta

Dieta

Dzieci

Dzieci

Grill

Grill

Obiad

Obiad

Śniadania

Śniadania

Disclaimer

Zdjęcia prezentowane na tej stronie są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)

YouTube

Instagram

dorota_pawlowska_

KuchniaDorotypl
Wyjątkowo pyszne i szybkie do upieczenia CIASTECZ Wyjątkowo pyszne i szybkie do upieczenia CIASTECZKA Z SEREM I JABŁKAMI 🍎🍏Składniki na ok. 18 szt. średnich ciastek:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 300g)
cukier puder do posypania ciastekMasa Serowa:
250 g sera białego tłustego lub półtłustego
1 jajko
30 g cukru
20 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany (18%)
skórka otarta z połowy cytrynyJabłka Prażone:
ok. 500 g jabłek (najlepiej szarej renety)
2-4 łyżki wody
2 łyżki cukru (opcjonalnie)W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką cytryny. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Masę można przygotować mikserem ręcznym, ale jeśli go nie macie można wszystko zgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.Jabłka, najlepsza będzie Szara Reneta, umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.Jabłka pokroić na kawałku (wielkość i kształt nie ma znaczenia), włożyć je do garnka, postawić na ogniu, wlać wodę, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień do średniego i pod przykryciem dusić jabłka ok. 20-30 min., od czasu do czasu odkrywać i zamieszać.Jabłka powinny się całkowicie rozpaść. Spróbujecie teraz czy smak, wam odpowiada, jeśli nie dodajcie cukier. Na średnim ogniu bez przykrycia gotujcie jeszcze ok. 5 min.
Zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto francuskie rozwiną, jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić.
Ciasto pokroić na 9 równych kwadratów. Drugi kawałek ciasta również na 9 kawałków.Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy porcję masy serowej i porcję jabłek. Sklejamy końce kwadratu po skosie. Lekko wyrównujemy brzegi.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten w który zawinięte było ciasto francuskie).Każde ciastko smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Wstawiamy do piekarnika.Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiemCiastka pieczemy 18-20 min, do zrumienienia.
Wyjmujemy, studzimy przez kilka minut na kuchennej kratce.Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
______#ciastka #ciastofrancuskie #przepisy #przepisykulinarne #ciastkazserem #ciasteczka #podwieczorek #desert #cukierpuder #jedzenie #pyszne #codokawy #cake #ciasto #nasłodko #słodkości
Obiecano nam zimę, śnieg i mróz ❄️🌨🌬 Obiecano nam zimę, śnieg i mróz ❄️🌨🌬
Czy narzekam, że obietnice jak na razie się nie spełniły? Bynajmniej 😉Ja za zimą nie przepadam, lubię wiosnę, lato i ewentualnie złotą polską jesień, a za prawdziwą zimą wcale, ale to wcale nie tęsknię 🧤🧤🧤Jedak mroźne wieczory mają swój urok i prawa, przygotowanie Grzanego Wina wydaje się całkowicie usprawiedliwione, nawet jeśli zimno nie jest, a tylko miało być :)Składniki na grzane wino:1 butelka czerwonego wytrawnego wina (750 ml.)
1 duża pomarańcza
1 mandarynka
4 laski cynamonu
8-10 goździków
3 gwiazdki anyżu
2 łyżki brązowego cukru lub miodu
1/4 szklanka brandy lub koniakuSposób przygotowania:
Pomarańczę i mandarynkę dokładnie umyć, pokroić w średniej grubości plastry.Do garnka na tyle dużego, żeby zmieścił całe wino wkładamy wszystkie przyprawy, plastry owoców i cukier, zalewamy winem i podgrzewamy na średnim ogniu. Wino powinno być bardzo gorące, ale nie gotować się. Garnek przykrywamy i gotujemy prze ok. 10 min. Następnie odkrywamy, wlewamy brandy, mieszamy i pod przykryciem podgrzewamy jeszcze 5-6 min.
Wciąż nie doprowadzamy do zagotowania.Zdejmujemy garnek z winem z ognia i po 5 min, nalewamy grzańca do szklanek lub kieliszków. Przybieramy  plasterkiem pomarańczy. Gotowe 🍷🍷🍷Pijemy - na zdrowie!!!! 🥰#grzaniec #grzanewino #wino #winoczerwone #drink #wieczór #nazdrowie #domowealkohole #drink #pomarańcza #owoce #grzaniecgalicyjski #wine #winter #zimowywieczór #napoje #mood #wieczór  #karnawał #przepisy #przepisynakoktajle #pyszne #alkohol
Za chwilę znowu zwalniamy, przygotowałam więc p Za chwilę znowu zwalniamy, przygotowałam więc propozycję weekendowego menu 🙂
Jeśli zastanawiacie się co ugotować, chętnie podpowiem kilka pomysłów 😊Na #śnadanie chyba wszyscy lubimy placki, te są puszyste i pyszne, Puszyste Placki-Pancaks
https://www.kuchniadoroty.pl/prz.../pancakes-puszyste-placki#Obiad:
Zupa Krupnik z kaszą wiejską
https://www.kuchniadoroty.pl/.../krupnik-zupa-z-kasza...#Kurczak z Warzywami - Domowa Fajita
https://www.kuchniadoroty.pl/.../fajita-z-kurczakiem-i...#Surówka z Kapusty Pekiskiej
https://www.kuchniadoroty.pl/.../surowka-z-kapusty...Na #deser łatwe #Ciasto Marmurkowe
https://www.kuchniadoroty.pl/.../ciasto-czekoladowo...Życzę Wam #smacznego 🥰Więcej przepisów znajdziecie na blogu #kuchniadorotypl_______________________#menu #weekendowemenu #przepisy #przepis #conaobiad #pysznejedzenie #pysznie #pomyslynaobiad ##gotowanie #czaszrodziną #famylitime #foodphotography #foodlover #deliciousfood #weekendtime #weekendfood #śniadania #breakfast #ciasto #babkamarmurkowa #fajitas #kurczakwsosie
Njalepsza Domowa GRANOLA, czyli przepis na śniada Njalepsza Domowa GRANOLA, czyli przepis na śniadanie idealne 😊Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków żytnich
50 gr migdałów posiekanych
50 gr orzechów posiekanych (włoskich, laskowych, pekan)
20 gr pestek słonecznika (łuskanych)
50 gr żurawiny suszonej
3 łyżki miodu (malinowego, lipowego, gryczanego, wielokwiatowego)
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
Sposób przygotowania granoli:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.Na blachę wysypać płatki owsiane (żytnie i owsiane), wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 min. Od czasu do czasu zamieszać. Wyjąć podpieczone płatki i wylać na nie miód, dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy 2 łyżek). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 7-10 min, przemieszać 2 razy. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Orzechy, migdały, pestki słonecznika wysypać na blachę i wstawić do gorącego piekarnika na ok 5-7 min, powinny się lekko  zrumienić. Wyjąć odstawić do wystygnięcia.Po wystygnięciu płatki będą lekko sklejone, więc należy zeskrobać je z blachy przy pomocy łopatki. Na płatki wysypać zimną mieszankę orzechów, siemię lniane i żurawinę, dokładnie wymieszać. Przesypać do zamykanego pojemnika (najlepiej szklanego, ale może być ew. plastikowy).Przechowywać suchym miejscu.A teraz wersja śniadaniowa czyli – GRANOLA Z JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 🍐🍊🍇🍌🥝🥭🍒🍓Składniki dla 2 osób:
2 szklanki jogurtu greckiego
1 szklanka domowej granoli
1 mały owoc mango
1 gruszka
2 śliwki
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, mango i gruszkę obrać pokroić w małą kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę.Do pucharków włożyć po 1 szklance jogurtu, posypać granolą i przykryć mieszanką świeżych owoców. Chętni mogą całość polać miodem 🍯🍯🍯_________________#śniadanie #granola #domowagranola #śniadaniefit #zdrowejedzenie #jemzdrowo #fit #fitprzepisy #jedzenie #sniadanienaslodko #jogurtnaturalny #jogurtgrecki #pomysłnaśniadanie #przepisy #przepisyfit #przepisy #pysznejedzenie #pyszne #smakołyki #pomysłynaposiłki #posiłek #poranek #rano #nadzieńdobry #conaśniadanie #przepis #smacznyprzepis #domowejedzenie #kuchniapolska #gotowanie
Omlety lubię pod każdą postacią, te na słodko Omlety lubię pod każdą postacią, te na słodko z owocami i te na słono. Dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów na śniadanie, czyli Omlet z Oscypkiem i Pomidorami 🍅🍅🍅Zamiast oscypka moźzna użyć np. sera korycińskiego, lub sera wędzonego, w każdej wersji jest pyszny.Składniki na omlet dla 1 osoby:
2 jajka (L)
1 łyżka mleka
1 mały oscypek
3 pomidorki cherry
szczypta soli
szczypta pieprz
2 łyżeczki masła klarowanego (lub zwykłego, ale wtedy uważamy, aby się nie przypalało)Sposób przygotowania omletu:
Do miseczki wbić jajka, wlać mleko, rozkłócić, dodać starty na grubej tarce oscypek i pokrojone ćwiartki pomidorki, dokładnie wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać.Na średniej patelni rozgrzać masło i wlać na nie jajka, otrząsając smażyć na średnim ogniu.Kiedy boki omletu zaczynają się ścinać, zmniejszamy płomień i przykrywamy omlet na 1 min. Następnie przekładamy go na talerz zwijając w rulon lub składając na pół.Podajemy gorący z dodatkiem pomidorów z bazylią, oprószony świeżo mielonym pieprzem.🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅#omlet #omletnaslono #śniadanie #drugiesniadanie #placki #naleśniki #ser #pomidory #oscypek #przepisnaśniadanie #pomysłnaśniadanie #poranek #conaśniadanie #przepisy #jedzenie #pysznejedzenie #pyszne #pyszności #domowakuchnia #kuchniapolska #przepisyfit #przepis #lekkieśniadanie #domowejedzenie #gotowanie #przepisydladzieci #smakołyki #łatweprzepisy #szybkieprzepisy #cookieng
Niedziela, poranek, a na was czeka pyszna, pacąca Niedziela, poranek, a na was czeka pyszna, pacąca #CHAŁKA .
Podajecie ją z białym serem i miodem, ze szklanką mleka 🥛.
Świat od razu wydaje się piękneijaszy 😋 🌏Naprawdę warto, nawet na zimno, odświeżona w tosterze chałka jest przepyszna 😊
A z lekko już czerwstwej chałki można zrobić tosty francuskie 👍
Ale to już pomysł na poniedziałkowe #śniadanie 😉Składniki na 12–13 szt mini chałek:na zaczyn:
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
ok. 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)ponadto na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki ciepłego mleka
ok. 80 g. cukru
80 g roztopionego masła
1 jajko+1 żółtko (L)
3-4 krople zapachu waniliowego
1-2 łyżki suchego maku niebieskiego (opcjonalnie)Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:👉 zaczyn:
Drożdże łączymy z cukrem, mąką i mlekiem mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia.👉 Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i mleko łączymy i wyrabiamy najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy wszystkie składniki się połączą dolewamy masło i dodajemy zapach,  wyrabiamy na średnich obrotach prze ok. 6-7 min. Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto.
Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h. Ciasto powinno bardzo ładnie wyrosnąć co najmniej potroić objętość.Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagniatamy (tylko chwilę, zaledwie 3-4 razy). dzielimy ciasto na 12 lub 13 kawałków, ręką formujemy placek ok. 10×15 cm., dzielimy go na trzy paski, nie przecinając z jednej strony do końca, zaplatamy warkocz, zlepiamy koniec. Chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175 st. grzałki góra/dół.Wyrośnięte chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.Chałki pieczemy ok. 20 min, do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.🥛🥛🥛🥛🥛🥛🥛🥛🥛🥛🥛🥛🥛#śniadanie #drugieśniadanie #breakfast #morning #poranek #pomysłnaśniadanie #słodkieśniadanie #słodkiewypieki #wypieki #wypiekidomowe #chałka  #żydowskachałka #kuchniażydowska

Facebook

Zobacz także

Przepisy kulinarne
  • Home
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Sklepu

Kuchnia Doroty | ALL RIGHTS RESERVED | © 2018 cooked by webchefs