0 0
Zupa Pomidorowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Pomidorowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Na niedzielny i każdy inny obiad w tygodniu, zupa pomidorowa jest niezastąpiona. Uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Pomidorowa jest jak wspomnienie dzieciństwa. Jedni lubią ją z makaronem inni z ryżem. Ja jednak najbardziej z ryżem właśnie, ale moi chłopcy nawet nie chcą słyszeć o takiej pomidorówce.  Dlatego gotują dla siebie odrobinę białego ryżu a dla nich dużą ilość makaronu nitki, takiego jak do rosołu. Polecam ,,jest smaczna i zdrowa” tak mówiła nasza mama, kiedy byłyśmy z moją siostrą małe, to miłe wspomnienie 🙂

Smacznego.




Zupa Pomidorowa 

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • 2 kawałki kurczaka (podudzia)
  • Sól
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 gałązki natki z selera
  • 1l. przecieru pomidorowego z bazylią
  • Śmietana 18% do ,,zabielenia”

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieścić kurczaka, zalać wodą (ok. 3 l.). Natkę pietruszki i pora związać nitką, włożyć do garnka. Wodę posolić i wrzucić ziarenka pieprzu. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 20 min.
  2. Włoszczyznę oczyścić, pokroić w średniej wielkości kawałki.
  3. Warzywa wrzucić do garnka, całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i ponownie gotować ok. 20-30 min. W trakcie gotowania spróbować i jeśli to konieczne doprawić solą. Gotować do chwili, kiedy warzywa będą miękkie (sprawdzamy tak jak ziemniaki, wkłuwając widelec).
  4. Na koniec do zupy wlać przecier pomidorowy i na małym ogniu gotować kolejne 8-10 min.

Podajemy z ryżem lub drobnym makaronem.

Zupę oczywiście można ,,zabielić” śmietaną.

Do szklanego naczynia wlewamy kilka łyżek śmietany a do niej dodajemy trochę gorącej zupy (w ten sposób śmietanę hartujemy). Mieszamy i dopiero taką mieszankę wlewamy do garnka. Nie wlewajcie śmietany bezpośrednio, bo najczęściej wtedy tworzą się grudki, lub śmietana może się zważyć, a to zepsuje całą zupę.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 1 711 times, 1 visits today)

Dorota

Chałka Drożdżowa
previous
Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo
Makaron ze Szpinakiem i Ricottą
next
Makaron ze Szpinakiem i Ricottą w Sosie Pomidorowym
Chałka Drożdżowa
previous
Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo
Makaron ze Szpinakiem i Ricottą
next
Makaron ze Szpinakiem i Ricottą w Sosie Pomidorowym

4 komentarze Ukryj

A ja do śmietany w kubeczku dodaję łyżeczkę mąki, rozmieszowywuję ją dokładnie i dopiero po trochu dodaję – mieszając – zupę. Nigdy mi się nie zwarzyła!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »