0 0
Zupa Pieczarkowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Pieczarkowa

Przepis na domową Zupę Pieczarkową z lekko podsmażonymi na maśle lub oliwie pieczarkami.

  • 6 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zupa jest delikatna z dużą ilością pieczarek.

Ja bardzo lubię pieczarkową zabielaną czystą śmietaną, ale równie smaczna jest czysta bez żadnych dodatków.

Polecam na zimowe obiady, ale ta zupa doskonała jest o każdej porze roku.

 

Przepisy na ZUPY

 

Zupa Pieczarkowa

Składniki:

  • 300 gr kurczaka (podudzia)

  • 1 duży pęczek włoszczyzny

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 4-5 średnich ziemniaków

  • 250 gr pieczarek

  • 1 łyżka masła lub oliwy do podsmażenia pieczarek

  • Sól

  • 6 ziaren czarnego pieprzu

  • 3-4 litry wody

 

Zobacz Kuchnia Doroty TV 

 

(Visited 35 237 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Natkę pietruszki dokładnie umyć, związać nicią.
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą (może być wrzątek), wsypać łyżeczkę soli i ziarna pieprzu, wrzucić związaną natkę. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować ok. 30 min. Pieczarki umyć, ze starszych i lekko ciemniejszych grzybów zdjąć skórkę, na młodych bielusieńkich można ją zostawić. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby i lekko posolić, na dużym ogniu podsmażyć, mieszać od czasu do czasu. Pieczarki puszczą sok, smażyć tak długo aż cały sok odparuje (nie przykrywać patelni) i pozostaną suche. Zamieszać, wyłączyć ogień, odstawić.

2
Done

W międzyczasie obrać warzywa, umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić nieco grubiej niż pozostałe warzywa, włożyć do osobnej miski, zalać zimną wodą, odstawić.

3
Done

Do garnka z gotującym się mięsem wrzucić pokrojone warzywa (bez ziemniaków), zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.
Następnie do zupy wrzucić ziemniaki i pieczarki, ponownie całość zagotować, zmniejszyć grzanie i tak na małym ogniu, pod przykryciem gotować 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupa jest gotowa, należy ją teraz spróbować, ewentualnie doprawić solą.

4
Done

Zupę pieczarkową można podawać czystą lub z dodatkiem łyżki śmietany, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Dorota

Knedle ze Śliwkami
previous
Knedle ze Śliwkami – przepis z filmem
Kotlety schabowe z Kością
next
Kotlety Schabowe z Kostką
Knedle ze Śliwkami
previous
Knedle ze Śliwkami – przepis z filmem
Kotlety schabowe z Kością
next
Kotlety Schabowe z Kostką

10 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »