0 0
Zupa Krem z Wędzonej Dyni

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Krem z Wędzonej Dyni

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zupa krem z wędzonej domowym sposobem dyni. Przepis jak uwędzić dynię znajdziecie tutaj (klik) sposób jest prosty i szybki.

Ta zupa ma niesamowity i intensywny smak wędzonej dyni, jednak to wciąż łagodna zupa z dyni, więc żeby dodać jej ostrości i charakteru, polecam dodanie kilku kropel sosu Tabasco.
Dopiero niedawno dowiedziałam się, że jest ich kilka rodzajów. Są te łagodniejsze z zieloną etykietą, są również o smaku czosnkowym,
ale najczęściej spotykane i najlepiej popularne
są sosy Tabasco z czerwoną etykietką o bardzo ostrym smaku. Zaledwie kilka kropli wystarczy i łagodna zupa zamieni się w rozgrzewającą
i pożywną jesienną potrawę.

Zupę można do trzech dni przechowywać w lodówce. Wystarczy lekko ją podgrzać (doprawiamy dopiero na talerzu) i podawać z dodatkiem ciepłej bagietki.

Skąd wziąć ciepłą bagietkę? Wystarczy po prostu mieć w domu bagietkę. Pokroić ją w grube, ukośne plastry.
Rozgrzać piekarnik do 100 st. C., ułożyć bagietkę w ciepłym piekarniku,
a w między czasie odgrzać zupę dyniową. Po ok. 7-8 min zupa będzie ciepła, a bagietka pyszna i chrupiąca.

Bardzo polecam szczególnie, teraz kiedy wieczory są coraz chłodniej taka zupa będzie idealna.

 

zupa, zupa przepis, przepisy na zupę, dynia, dynia przepisy, zupa z dyni, zupa z dyni przepis, krem z dyni, krem z dyni przepis, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy,  tabasco

 

 

Przepisy na ZUPY

 

Zupa krem z wędzonej dyni

Składniki:

  • ok. 700 g wędzonej dyni pokrojonej w kostkę (przepis, krok po kroku, tutaj)

  • 2 duże marchewki 

  • 1 mały seler 

  • 1 średnia, czerwona cebula

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 1 litr wywaru z warzyw lub bulionu ew. wody 

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

  • 1 łyżka masła

  • Tabasco do przyprawienia

  • Świeża kolendra lub natka pietruszki

KuchniaDoroty TV

 

(Visited 1 596 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Warzywa kroimy w średnią kostkę.

2
Done

W garnku rozgrzewamy masło, na gorące wrzucamy sól, kolendrę i przez chwilę smażymy, często mieszając.
Do garnka wrzucamy marchewkę, selera i cebulę, mieszamy i obsmażamy przez ok. 5-8 min. warzywa lekko zżółkną.

3
Done

Wtedy do garnka dodajemy dynię i cebulę, mieszamy, a następnie wlewamy wywar. Dodajemy pieprz, wszystko dokładnie mieszamy
i doprowadzamy do zagotowania.
Zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i na małym ogniu gotujemy prze ok. 20 min.
Do chwili kiedy marchewka będzie miękka.

4
Done

Zupę wyłączamy i odkrywamy, zostawiamy na kilka minut, aby lekko odparowała. Gorącą zupę miksujemy na gładki krem.

Miksować można blenderem, malakserem lub tzw. ,,żyrafą". Nie można zrobić tego przy pomocy widelca, bo zupa nie będzie gładka.

5
Done

Zupę podajemy gorącą z drobno posiekaną kolendrą i skropioną kilkoma kroplami Tabasco.

Dorota

Kluski Lane Kładzione
previous
Kluski Lane – Kładzione film
Ciasto na Oleju
next
Ciasto ze Śliwkami na Oleju
Kluski Lane Kładzione
previous
Kluski Lane – Kładzione film
Ciasto na Oleju
next
Ciasto ze Śliwkami na Oleju

2 komentarze Ukryj

Nie miałam co prawda wędzonej dyni, ale przepis świetnie się sprawdza również na zwykłej – nawet czas gotowania wystarczył jak w przepisie 🙂 goście zadowoleni, a ja mam kolejny sprawdzony przepis z Pani strony do kolekcji. Pozdrawiam!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »