0 0
Zupa Jarzynowa – Wiosenna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Jarzynowa – Wiosenna

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Zupa jarzynowa, moja ulubiona, wiosenna . Można zrobić ją o każdej porze roku, z mrożonych warzyw. jednak najsmaczniejsza jest wiosną ugotowana z młodych warzyw.
Zupy nie gotujemy zbyt długo, bo mowalijki są delikatne i najsmaczniejsze lekko chrupiące.

Podajemy czystą posypaną jedynie koperkiem, lub zabieloną łyżką śmietany lub jogurtu greckiego.

Bardzo polecam 🙂

 

Zupa Jarzynowa

Zupa Jarzynowa z Koperkiem 

Składniki na 3 l. garnek:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1 mała cebula biała
  • 1/2 średniego kalafiora
  • ok. 200 gr zielonej fasoli szparagowej (lub więcej)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • Sól
  • 6 ziarenek czarnego pierzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mały listek laurowy

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą do ok. 3/4 wysokości naczynia. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i związane zioła. Przykryć garnek, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 20 min.

Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę (ja kroję dość drobno, ale kroimy tak jak lubimy). Z fasolki oderwać górną cześć, pokroić na 3 kawałki. Kalafiora podzielić na ,,różyczki”.
1/2 pęczka koperku i natki, związać razem nicią kuchenna.
Do gotującego się mięsa wrzucić marchewkę, pietruszkę, selera i opaloną na ogniu cebulę, ponownie doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 min, warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Na koniec do garnka wrzucamy fasolkę, kalafiora i ziemniaki, doprowadzamy do gotowania, zmniejszamy grzanie i pod przykryciem gotujemy ok. 10-15 min.
Czas gotowania zależy od tego jak drobno pokroiliśmy warzywa.
Na 5 min przed końcem gotowania do zupy dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ew. doprawiamy.

Podajemy czystą lub zabieloną odrobiną śmietany, posypaną szczodrze, siekanym koperkiem.

Smacznego.

 

 

(Visited 3 853 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto z Rabarbarem
previous
Tarta z Rabarbarem i Kruszonką
Tort Czekoladowy Mus
next
Tort Czekoladowy Mus
Ciasto z Rabarbarem
previous
Tarta z Rabarbarem i Kruszonką
Tort Czekoladowy Mus
next
Tort Czekoladowy Mus

5 komentarzy Ukryj

Cebulę można opalić np. nad gazowym palnikiem. Nakłuwamy cebulę na widelec i opalamy ją nad płomieniem. Robimy to aby zupa była klarowna, zwykła cebula sprawia, że zupa mętnieje.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »