Ziemniaczane rozetki – dodatek do mięs i sosów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ziemniaczane rozetki – dodatek do mięs i sosów

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Latwy pomysł na nieco inne podanie ziemniaków. Doskonale smakują z sosami mięsnymi lub grzybowymi.

    Do przygotowania takich rozetek używamy jedynie starych, mącznych ziemniaków. młode się nie nadają, są zbyt wodniste.
    Rozetki najsmaczniejsze są na gorąco, ale można je odsmażać. Nadają się również do zamrożenia. Odświeżamy je w średnio nagrzanym piekarniku 160 st.C. piekąc prze 10 min.

    Polecat 🙂

     

    Rozetki Ziemniaczane

     

    Ziemniaczane rozetki

    Składniki:

    1/2 kg ziemniaków

    1,5 łyżki masła

    ok. 1/4 szklanki mleka

    sól

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    Ziemniaki obrać, pokroić w podobnej wielkości kawałki (duże ziemniaki przekroić na 4 części), ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić bardzo dokładanie.

    Ugnieść ziemniaki na gładką masę, dodać masło, jeszcze raz ugnieść przy pomocy tłuczka. Wlać część mleka, jeśli to konieczne dodatkowo posolić i ponownie dokładnie zagnieść, ziemniaki powinny być bardzo gładkie i formować się w jednolitą masę (tak jak na zdjęciu), może okazać się że wykorzystamy tylko część mleka.

    Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać ziemniaczane gwiazdki wielkości piłeczki golfowej lub podobnej.

    Wstawić do gorącego piekarnia i piec 12 – 15 min, do zrumienienia. Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerze i od razu podajemy.

    Idealny dodatek do mięsa i sosów.

    Smacznego 🙂

     

    zapiekanka, zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka ziemniaczana przepis, zapiekanka ziemniaczana przepisy, ziemniaki, ziemniaki przepis, zapiekanka łatwa, łatwa zapiekanka, łatwa zapiekanka przepis, shepard pie, shepard pie przepis, shepard pie przepisy, ziemniaki, ziemniaki przepis, frytki, frytki przepis, ziemniaki przepisy, kartofle, pyry, pyry przepisy, kartofle przepisy, ziemniaki pieczone, ziemniaki pieczone przepisy, puree z ziemniaków, ziemniaki przepisy, ziemniaki przepis, ziemniaki , kartofle, kartofle przepisy

     

    zapiekanka, zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka ziemniaczana przepis, zapiekanka ziemniaczana przepisy, ziemniaki, ziemniaki przepis, zapiekanka łatwa, łatwa zapiekanka, łatwa zapiekanka przepis, shepard pie, shepard pie przepis, shepard pie przepisy, ziemniaki, ziemniaki przepis, frytki, frytki przepis, ziemniaki przepisy, kartofle, pyry, pyry przepisy, kartofle przepisy, ziemniaki pieczone, ziemniaki pieczone przepisy, puree z ziemniaków, ziemniaki przepisy, ziemniaki przepis, ziemniaki , kartofle, kartofle przepisy

     

    zapiekanka, zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka ziemniaczana przepis, zapiekanka ziemniaczana przepisy, ziemniaki, ziemniaki przepis, zapiekanka łatwa, łatwa zapiekanka, łatwa zapiekanka przepis, shepard pie, shepard pie przepis, shepard pie przepisy, ziemniaki, ziemniaki przepis, frytki, frytki przepis, ziemniaki przepisy, kartofle, pyry, pyry przepisy, kartofle przepisy, ziemniaki pieczone, ziemniaki pieczone przepisy, puree z ziemniaków, ziemniaki przepisy, ziemniaki przepis, ziemniaki , kartofle, kartofle przepisy

     

    (Visited 9 788 times, 1 visits today)

    Dorota

    Jajka Pieczone w Cieście Francuskim
    previous
    Awokado z mozarellą i pomidorami w cieście francuskim
    next
    Tort kokosowo ananasowy
    Jajka Pieczone w Cieście Francuskim
    previous
    Awokado z mozarellą i pomidorami w cieście francuskim
    next
    Tort kokosowo ananasowy

    5 komentarzy Ukryj

    Zakochałam się w tym pomyśle! Banalnie proste i efektowne zarazem. Uwielbiam ziemniaki i bardzo często podaje je na obiad, więc każdy pomysł na urozmaicenie jest dla mnie na wagę złota 😀

    Pozostaw odpowiedź Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi