0 0
Najlepsze Ziemniaki Pieczone z Rozmarynem i Czosnkiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najlepsze Ziemniaki Pieczone z Rozmarynem i Czosnkiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne pieczone ziemniaki, który jest w mojej rodzinie są od pokoleń.

na pozór przepis jest banalnie prosty, obieramy, solimy i pieczemy. Tylko na pozór idealne pieczone ziemniaki nie wymagają żadnych innych czynności.
Ja mam swój ,,patent” na to, aby po upieczeniu ziemniaki były idealne, czyli chrupiące z zewnątrz i mięciusieńkie w środku.
Chociaż solę ziemniaki przed pieczeniem to są takie jakie być powinny, ani trochę nie są wilgotne.

Cała tajemnica tkwi w bardzo dokładnym osuszeniu , pokrojonych ziemniaków przed pieczeniem. Dlatego obieramy ziemniaki, myjemy, dokładnie wycieramy w ściereczkę lub ręcznik papierowy, następnie kroimy na ćwiartki i znowu wycieramy. Nie jest to w  brew pozorom dużo pracy, a tylko to gwarantuje, że ziemniaki pięknie się upieką, a nie ugotują.

Gorąco polecam to jeden z najlepszych przepisów na pieczone ziemniaki.

 

 

 

ziemniaki

 

Ziemniaki Pieczone z Rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków czerwonych lub zwykłych białych
  • 1 główka czosnku
  • 1 opakowanie suszonego rozmarynu
  • sól morska
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania ziemniaków:

Ziemniaki obieramy (jeśli skóra jest ładna, zostawiamy), myjemy i kroimy na ćwiartki. Bardzo dokładnie wycieramy w ściereczkę lub ręcznik papierowy. Ziemniaki powinny być zupełnie suche.

Piekarnik nagrzewamy do 200-210 st.C. 

Ziemniaki układamy na blasze, wrzucamy ząbki czosnku rozgniecione, ale w łupinkach i wszystko skrapiamy oliwą, mieszamy (najlepiej rękami),  aby ziemniaki pokryły się oliwą. Na koniec posypujemy ziemniaki rozmarynem i solą.

Wstawiamy do gorącego piekarnika na 45 min – 1 godz. Skórka powinna być dobrze przypieczona.

Smacznego 🙂

 

 

ziemnia-blisko
(Visited 16 186 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami
next
Ciasto Świąteczne Czerwono Białe – film
previous
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami
next
Ciasto Świąteczne Czerwono Białe – film

7 komentarzy Ukryj

Ja uwielbiam pieczone ziemniaki w każdej ilości, mogłabym jeść takie codziennie na obiad. Do tego jak najwięcej czosnku i kilka liści sałaty i jestem w niebie 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »