Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne Żeberka Duszone . Sprawdzony sposób na jesienny lub zimowy obiad.
Mój ulubiony przepis na żeberka w sosie, które robię bardzo często. Mięso jest mięciusieńkie i delikatne, sosu nie trzeba zagęszczać bo w trakcie duszenia cebula się rozkleja i cudownie go zagęszcza.
Żeberek z tego przepisu warto przygotować większą ilość, bo doskonale się je odgrzewa, a z każdym podgrzewaniem zyskują jeszcze lepszy smak.
Żeberka z tego przepisu idealnie nadają się do mrożenia, więc jeśli potrzebujecie przepisów na obiady, które da się przechować przez dłuższy czas, to te żeberka będą idealne.
Polecam naprawdę warto wypróbować ten przepis 🙂

Żeberka Duszone z Majerankiem
Składniki:
- 1–1,5 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1 duża biała cebula
- 2 duże listki laurowe
- 4 ziarna Ziela Angielskiego
- 2 łyżki majeranku otartego
- olej do smażenia
- 1 szklanka rosołu ew. wody
Sposób przygotowania żeberek:
Mięso myjemy, osuszamy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Żeberka kroimy w porcje ok. 10 cm.
W dużej misce łączymy sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, czosnek mieszamy. W przyprawach obtaczamy mięso. Układamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy na min. 1 godz, ale najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
Cebulę kroimy w średnią kostkę.
Na dużej patelni lub w dużym głębokim garnku rozgrzewamy olej i na nim obsmażamy żeberka
od strony mięsa, jeśli są bez kości obsmażamy z obu stron.
Mięso przekładamy do większego garnka lub zostawimy w głębokiej patelni. Kawałki żeberek powinny być ułożone kością do dołu. Kiedy całe mięso jest już obsmażone i jest przełożone do garnka w którym będzie duszone, posypujemy je majerankiem. Przykrywamy garnek i na malutkim ogniu dusimy 10 min.
Następnie odkrywamy garnek i wlewamy rosół, dodajemy pokrojoną cebulę, listki laurowe i ziele. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy płomień i dusimy żeberka pod przykryciem 1 godz.
Uwaga: nie odkrywamy garnka w trakcie duszenia.
Po upływie czasu duszenia sprawdzamy czy żeberka są już miękkie, powinny rozpływać
się w ustach.
Smacznego 🙂
17 komentarzy Ukryj
soczyste i aromatyczne, poezja!
Niestety przepis jest niedopracowany… Cebulę pokroić w kostkę i co? Co z liści laurowymi, zielem angielskim, itd.
Ok, dopiero zauważyłam, że na samym końcu, przepraszam. 😉 Ale trochę chaotycznie napisane jak dla mnie 😉
Super danie.Polecam
Cieszę się bardzo, dziękuję 😀
Ja mam zawsze problem z tym duszeniem. Mam dużą rodzinę i zawsze gotuję na 2 dni a co za tym idzie większe porcje. Nie wiem jak mam rozwiązać problem duszenia – mam patelnię 30 cm ale i tak mi się wszystkie kawałki nie zmieszczą a jak ułoże 2warstwy to górna nie bedzie sie dusila w rosole. To nie tylko przy tych żeberkach… jak sobie radzicie z takimi ilościami??? Ja zawsze wkładam do rękawa do pieczenia ale to nie to samo…
Obsmażam żeberka na patelni, a następnie przekładam do dużego garnka, przykrywam i na małym ogniu duszę. W takim duszeniu nie ma znaczenia jak dużo jest mięsa, każdy kawałek będzie mięciutki. WANE, żeby w czasie duszenia nie odkrywać garnka i nie wypuszczać gorącego powietrza. Polecam 🙂
Zarąbiste żeberka
Baaardzo się cieszę 😀
Pyszne danie i proste w wykonaniu . Polecam pod małe co nieco !!!
Przekładam obsmażone i duszę w garnku ale z czym woda czy na sucho je tam duszę?
Proszę przeczytać dokładnie cały przepis. Pozdrawiam.
Robie już trzeci raz są pyszne. Przepis bardzo dobrze podany. Bardzo Pani dziękuję.
Cieszę się ogromnie, ja również bardzo je lubię, tym bardziej się cieszę 🙂
Jest to moj ulubiony przepis na duszone zeberka. Dziękuję.
Bardzo się ciesze, bo mój również 🙂
Danie proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do marynaty dołożyłem „od siebie” dwa zabki czosnku, a do sosu garść suszonych grzybów leśnych. Wyszło bardzo smaczne. Danie zawita na stałe na moim stole 😉