• Home
  • Kurczak
  • Zapiekane pory z kurczakiem i serem gorgonzola i Światowy Dzień Kota

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Zapiekane pory z kurczakiem i serem gorgonzola i Światowy Dzień Kota

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zapiekane pory z kurczakiem i serem gorgonzola i Światowy Dzień Kota

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share
    Nie wahajcie się ani chwili przed zrobieniem tego dania, jest pyszne, proste i przygotowuje się niezwykle szybko a smakuje, jak ,,milion dolarów”, że się tak wyrażę:) Polecam. 
    Składniki:
    • 1 pierś z kurczaka bez skóry
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka mielonej chili
    • 1 łyżeczka tymianku suszonego
    • 2 łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • Skórka otarta z ½ cytryny

    ponadto:

    • 2 duże lub 4 małe pory
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy 
    • 100 g sera gorgonzola
    • 1 szklanka śmietany 18%
    • 1 jajko 
    • sól i świeżo mielony pieprz 

    Sposób przygotowania:

    1. Kurczaka umyć, oczyścić, odciąć polędwiczki, podzielić na dwie połówki a następnie każdą przeciąć na pół wzdłuż piersi, powinno powstać 6 kawałków mięsa. Ułożyć na desce, przykryć kawałkiem foli spożywczej i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
    2. W szklanym, płaskim naczyniu wymieszać wszystkie przyprawy razem ze skórką cytrynową. Kawałki mięsa dokładnie obtoczyć w przyprawach, przykryć folią i odstawić na ok. 1h.
    3. Piekarnik nagrzać do 180 oC.
    4. Pora umyć, oczyścić i pokroić na ukośne 1 cm kawałki. 
    5. Śmietanę  wlać  do naczynia, połączyć z jajkiem, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, odstawić. 
    6. Na dużej patelni rozgrzać po łyżce oliwy i masła, wrzucić pokrojone pory i na średnim ogniu smażyć przez 5-7 min często mieszając. 
    7. Żaroodporną formę do pieczenia posmarować masłem, przełożyć usmażone pory. Na patelni ponownie rozpuścić łyżkę masła i obsmażyć na nim kurczaka, 1-2 min z każdej strony.
    8. Na pory wyłożyć gorgonzolę pokrojoną na kawałki, zalać śmietaną z jajkiem a na wierzchu poukładać kawałki kurczaka. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min. W połowie pieczenia po ok. 15 min, można kurczaka przełożyć na drugą stronę, żeby nie wysychał. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na ok. 10 min żeby zapiekanka ,,odpoczęła”.

    Podawać z pieczywem, świeżą sałatą i kieliszkiem białego wina. 

    Smacznego!

    Dzisiaj jest Światowy Dzień Kota, ponieważ ja moją kotkę kocham miłością początkującej kociary to nie mogę przepuścić takiej okazji i o niej nie wspomnieć. 

    Jeden garnek

    (Visited 380 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Pszenna tortilla
    next
    Pasta z wędzonych szprotek
    previous
    Pszenna tortilla
    next
    Pasta z wędzonych szprotek

    6 komentarzy Ukryj

    Na pewno zrobie – wyglada przepysznie, no i wpisuje sie w moja faze na pora 🙂
    A twoja kota jest przeboska! Wszystkiego najlepszego dla niej w dniu jej swieta.

    Pozostaw odpowiedź kachna Anuluj pisanie odpowiedzi