0 0
WZ-ka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

WZ-ka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Znalezienie idealnego ciasta na WZ-kę zajęło mi trochę czasu. Tym razem wreszcie ciasto jest moim zdaniem idealne. Bardzo delikatne, miękkie i mocno czekoladowe. W połączeniu z bitą śmietaną i delikatnie nasączone kwaśnym sokiem jest pyszne i najbardziej przypomina mi WZ-ki z mojego dzieciństwa.

Pamiętam kiedy z mamą chodziłyśmy do maleńkiej kawiarenki na warszawskiej Saskiej Kępie, mama zamawiała kawę i ciastko ponczowe, a ja właśnie WZ-kę. Siedziałyśmy sobie przy maleńkim stoliku przed kawiarenką, a ja czułam się jak dorosła. To przemiłe wspomnienie i teraz ilekroć jem WZ-kę zawsze przypominam sobie te dni.

Z tej samej kawiarenki mam jeszcze jedno wspomnienie, byłyśmy tam z mamą innym razem dostałam piękny, wielki pucharek bitej śmietany, która okazała się zupełnie gorzka. Takiego rozczarowania chyba nigdy więcej nie przeżyłam, czasy były ciężkie i każdy chodził ze swoim cukrem;)

Ale to już inna historia i o dziwo tę wspominamy z mamą najczęściej i bardzo nas ona bawi, jednak gorzkiej bitej śmietany nikomu nie polecamy 😉

Smacznego 🙂

 

Ciasto Wz-ka

 

 

WZ-ka 

Składniki ciasta czekoladowego:

Masę kakaową:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 szklanki wody

  • 4 płaskie łyżki kakao

Po wystudzeniu masy kakaowej dodajemy:

  • 5 jajek żółtka i białka osobno (L)

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczone

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

Przełożenie 

Bita śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki (30%)

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • ok. 1/4 szklanki wrzątku

Polewa kakaowa:
  • 8-9 czubatych łyżek cukru pudru

  • 2 łyżki kakao

  • ok. 1/3 szklanki wrzątku

Ponadto:
  • Sok z połowy cytryny i 1 limonki do nasączenia ciasta.

 

Sposób przygotowania ciasta:

  1. W garnuszku podgrzać produkty na masę kakaową, nie gotować, doprowadzić jedynie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.

  2. Żółtka ,,rozkłócić” odstawić.

  3. Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić.

  4. Forma do ciasta, prostokątna 23 x 33 cm – wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.

  5. Białka umieścić w misie miksera i ubijać na pianę, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.

  6. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować.

  7. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy.

  8. Miksując wciąż na najniższych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą. Miksować tylko do połączenia składników.

  9. Ciasto przełożyć do formy.

  10. Piec w 175 oC, przez ok.35-40 min, do suchego patyczka.

  11. Studzić w uchylonym piekarniku.

  12. Wyjąć, nożem oddzielić ciasto od formy i bardzo delikatnie przełożyć na paterę. Nie wykładamy ciasta na kuchenną kratkę, jest zbyt delikatne. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie bitej śmietany:

  1. Do misy miksera wlać śmietanę kremówkę, wstawić całość do zamrażalnika na ok 10 min.

  2. W szklanym naczyniu umieścić żelatynę, zalać ok. 1/4  ciepłej wody (lub nieco mniej), energicznie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić, ale uwaga żelatyna nie może stężeć.

  3. Wyjąć śmietanę z lodówki i na wysokich obrotach miksera ubijać.

  4. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć wsypać cukier puder i miksować do chwili kiedy na pianie zaczną tworzyć się ślady miksowania. Wyłączyć mikser.

  5. 1 łyżkę bitej śmietany wymieszać z zimną żelatyną, a następnie dodać ją do pozostałej śmietany i krótko na wysokich obrotach krótko zmiksować. Wstawić do lodówki.

  6. Zimne ciasto przeciąć wzdłuż, ostrym nożem. Każdą z części nasączyć sokiem z cytryny i limonki (tylko po jednej stronie).

  7. Na ciasto wyłożyć bitą śmietanę (2-3 łyżki zarezerwować do dekoracji ciastek). Przykryć drugim płatem ciasta, delikatnie przycisnąć, rękami.

  8. Wstawić do lodówki.

Przygotowanie polewy:
  1. W szklanym naczyniu umieścić cukier puder i kakao, wymieszać. wlać ok. 1/3 przygotowanego wrzątku i energicznie wymieszać składniki. Jeśli okaże się że wody jest za mało dodajemy ją stopniowo, po łyżce do masy. Po każdym dodaniu mieszamy i sprawdzamy gęstość.

  2. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.

  3. Masę wylewamy na ciasto i płaską łopatką delikatnie rozsmarowujemy po wierzchu ciasta.

Ciasto wstawiamy na ok. 20 min do lodówki. Następnie Ostrym nożem kroimy na kwadraty.
Dekorujemy odrobiną bitej śmietany wyciśniętą ze szprycy.
Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Creme Brulee

 

 

Mus Czekoladowy

Dziecinnie łatwy i pyszny Mus Czekoladowy znajdziecie tutaj:

 

 

(Visited 23 066 times, 25 visits today)

Dorota

Ciasto Pomarańczowe
previous
Ciasto Pomarańczowe z Kaszą Manną
next
Klopsiki z Indyka – bardzo lekkie
Ciasto Pomarańczowe
previous
Ciasto Pomarańczowe z Kaszą Manną
next
Klopsiki z Indyka – bardzo lekkie

18 komentarzy Ukryj

Boże!!!!!!!!!!!!! W moim piekarniku siedzi już ciasto a ja się zorientowałam że do całości nie dałam mąki ziemniaczanej!!!!!!!! Jaka jest szansa że to nie będzie zakalec?????

Nelko, nie wiem co wyjdzie z tego ciasta nie próbowałam wersji ze zmniejszoną ilością mąki przy zachowaniu całej ilości innych składników. Mąka ziemniaczana powoduje, że ciasto jest delikatne i puszyste, więc jeśli ziemniaczaną zamienisz na pszenną ciasto byłoby po prostu nieco twardsze, ale tutaj będzie zbyt mało mąki, więc istnieje niebezpieczeństwo zakalca. Trzymam kciuki, żeby ciasto się nie zorientowało, że czegoś mu brakuje 😉

No to ja Wam kochane powiem co będzie jak się nie da mąki ziemniaczanej. Ciasto jest zbyt “luźne”. Nie związane. I ciężko to nazwać zakalcem. Po prostu nie nadaje się na nic innego tylko na ziemniaczki. Trudno, robię drugi raz:)

Ciasto ładnie wyszło i świetnie się go kroi, jednak jest mega słodkie – wręcz jak dla mnie za słodkie. Zrobie ją jeszcze raz, ale nie dodam już cukru pudru do śmietany,a polewę dam inną, mniej słodką.

To byl kiepski dzien na pieczenie ciast. Jedno ciasto z przepisu teściowej zakalec. Nie poddaje się. Piekę jeszcze rax to samo. Znowu to samo. Zajrzałam do internetu. Na twojego bloga. Wszystko dokladnie opisane. Zdecydowalam się. Jest. Udalo się. Polecam. Lekkie, czekoladowe. Palce lizac. Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »