Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeśli myślicie, że jedyne czego Wam brakuje to ,,ptasie mleczko” to już nie musicie go szukać. Ten tort przypomina do złudzenia niezwykle popularne i lubiane czekoladki. Jedynym pieczonym elementem tortu jest biszkopt stanowiący jego podstawę, ale jeśli uznacie, że nie jest on konieczny, ciasto można przygotować bez włączania piekarnika.
Polecam, jest przepyszny i delikatny. Niezwykle łatwy do zrobienia, ale wymaga czasu na to, aby pianka waniliowa zestaliła się w lodówce.
Najlepiej jest schładzać ciasto przez całą noc.
Smacznego 🙂
col=”12″
Tort Waniliowa Pianka w Czekoladzie
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki bardzo zimnej (30%)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- zapach waniliowy
- 1/4 szklanki wrzątku
- 5 łyżeczek żelatyny
Na biszkoptowy spód:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (-1 łyżka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- ok. 1/4 szklanki mleka (2%)
Sposób przygotowania tortu:
Przygotować biszkopt:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Dno tortownicy (18 cm. lub max 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche i czyste.
Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować , po jednej łyżce dodawać cukrem, ubijać aż powstanie lśniąca, sztywna piana.
Do piany (cały czas miksując) dodawać po jednym żółtku. Zmiksować dokładnie.
Mąki i proszek do pieczenia połączyć, przesiać. Wsypać do piany. Delikatnie wymieszać, najlepiej kuchenną rózgą.
Przelać do tortownicy. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 30 min, do suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić na kuchennej kratce w formie. Zimne obrysować ostrym nożem i wyjąć z tortownicy.
Przygotowanie pianki:
W szklanym naczyniu rozpuścić we wrzątku żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić, żeby wystygła, ale nie stężała.
Jeśli będzie zbyt sztywna należy dolać łyżeczkę wrzątku i ponownie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Ze śmietany kremówki i cukru pudru ubić sztywną pianę. Na wysokich obrotach miksera ubijać tylko do chwili,
kiedy na śmietanie zaczną pojawiać się ślady ubijania. Wyłączyć.
Tą samą końcówką miksera w osobnej misce krótko zmiksować mascarpone, żeby rozluźnić serek.
Do mascarpone dodać ok. 1/3 śmietany i dokładnie wymieszać, można na najwolniejszych obrotach miksera. Kiedy masa jest już luźna dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie.
Na koniec dodajemy pozostałą bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia.
Przygotowanie tortu:
Biszkopt można nasączyć kilkoma łyżkami soku np. żurawinowego lub pomarańczowego, ale nie jest to konieczne.
Biszkopt wystudzony i przewrócony do ,,góry nogami” tak aby góra stanowiła teraz spód ciasta, wkładamy ponownie do tortownicy, zapinamy obręcz.
Na biszkopt wykładamy masę z bitej śmietany, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na min. 3 godz. lub na całą noc.
Pianka musi się bardzo dobrze zsiąść.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do szklanej miski lub niewielkiego garnuszka, wlewamy mleko i rozpuszczamy czekoladę.
Można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na parze. Mieszamy dokładnie aby powstała jednolita , lśniąca czekolada o konsystencji gęstej śmietany.
Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, uważamy aby czekolada nie zaczęła tężeć.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i przy pomocy płaskiego noża rozsmarowujemy czekoladę na cieście.
Jest to łatwe bo gęsta czekolada z łatwością rozprowadza się po delikatnej piance.
Wstawiamy tort na ok. 10 min do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Dekorujemy tort truskawkami, malinami lub innymi ulubionymi owocami.
Smacznego.
4 komentarze Ukryj
Spróbuj, ten torcik jest naprawdę bardzo prosty do zrobienia 🙂
Lekki jak chmurka 🙂 Pyszny musiał być 🙂
Ile ma być mleka w polewie czekoladowej? Brakuje w opisie jednostki :-).
Chodzi o szklankę, ok. 1/4 szklanki. Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂