0 0
Tort Tiramisu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Tiramisu

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny tort tiramisu na bazie biszkoptu kawowego. W smaku tort przypomina doskonały włoski deser, ale jest nieco łatwiejszy do przygotowania. Prezentuje się bardzo ładnie, więc polecam w wyjątkowe okazje.

 

 

Tort Tiramisu

 

Tort Tiramisu 

Składniki:

  1. 1 biszkopt kawowy z tego przepisu (klik)
  2. 500 gr serka mascarpone
  3. 3 żółtka z jajek ekologicznych
  4. 1/2 szklanki cukru pudru
  5. 1/2 szklanki mocnej kawy
  6. zapach waniliowy
  7. dżem porzeczkowy
  8. 100 gr gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  9. 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek.
W misie miksera zmiksować żółtka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać zapach waniliowy (u mnie 3 krople).
Do masy dodać serek mascarpone i na najniższych obrotach, zmiksować do całkowitego wymieszania składników.

Zaparzyć mocną kawę, najlepiej w ekspresie ciśnieniowym.

Biszkopt pokroić na trzy blaty. Każdy z nich dokładnie nasączyć kawą tylko z jednej strony, nasączamy strony stanowiące środek ciasta, część spodnią i górną zostawiamy suche).

Składanie tortu:

Na paterze położyć najpierw część, która stanowiła górę biszkoptu będzie to spód tortu.

Masę mascarpone należy podzielić na 3 części, 2 większe będą stanowiły przełożenie i 1 mniejsza do posmarowania tortu na wierzchu.

Pierwszy blat nasączony kawą, smarujemy 2 łyżkami dżemu porzeczkowego, następnie wykładamy część masy, rozsmarowujemy.

Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu (wcześniej również nasączoną kawą) ponownie smarujemy ją dżemem a następnie drugą częścią masy mascarpone.

Ostatnią część biszkoptu (stanowiąca spód upieczonego ciasta) kładziemy na samej górze, spodem do góry. Wykładamy ostatnią część mascarpone i dokładnie smarujemy nim górę i boki. Najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnej łopatki.

Tort włożyć do lodówki na 20 min.

Przygotowanie czekoladowej opaski:

  • Czekoladę i mleko rozpuścić na parze, dokładnie wymieszać aby powstała gęsta jednolita masa czekoladowa.
  • Przygotować dwa kawałki foli spożywczej, ich długość razem mierzona powinna być nieco dłuższa niż obwód tortu.
  • Przy pomocy miękkiej łopatki kuchennej na foli rozsmarować, grubą warstwę czekolady (powinien być nieco szerszy niż wysokość tortu).
  • Folie z paskami czekolady położyć najlepiej na kuchennej desce i wstawić do lodówki na ok. 20 min.
  1. Wyjąć z lodówki tort i czekoladowe pasy.
  2. Delikatnie oddzielić folię od czekolady i natychmiast obłożyć czekoladą bok tortu. Lekko przycisnąć. Tak samo postąpić z drugim pasem czekolady, nadmiar obciąć ostrym nożem. Lekko docisną.
  3. Wierzch tortu posypać kakao.
  4. Tort wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Kroić ostrym nożem.

Smacznego.

 

 

 

Tort przełożony jest delikatnym kremem z serka mascarpone

 

 

 

 

Więcej przepisów na doskonałe, domowe torty znajdziecie tutaj:

Tort Czekoladowy

<<BISZKOPT KAWOWY >>

<<BISZKOPT NA TORT >>

(Visited 13 209 times, 2 visits today)

Dorota

Pierogi Ruskie
previous
Pierogi z Ziemniakami i Łososiem
Bułki Pszenne
next
Bułki Prowansalskie – przepis z filmem
Pierogi Ruskie
previous
Pierogi z Ziemniakami i Łososiem
Bułki Pszenne
next
Bułki Prowansalskie – przepis z filmem

9 komentarzy Ukryj

tort tiramisu kiedyś robiłam tacie na urodziny ależ był obłędny. tym razem dla mamy na dniach robię czekoladowy z podobnym rantem i się denerwuję czy dam radę 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »