0 0
Tort kokosowo ananasowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort kokosowo ananasowy

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Lekki tort anansowo-kokosowy, idealny na wiosenny i letni deser.
Jest zwarty i bardzo dobrze się go kroi. Przygotowany na tradycyjnym biszkopcie z dodatkiem wiórków kokosowych jest naprawdę smaczny. Dla miłośników karaibskich klimatów.

Tort przechowujemy w lodówce.

Polecam 🙂

Tort Kokosowo–Ananasowy 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy

Sposób przygotowania:

Dno tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
Piekarnik rozgrzać do 175 oC (termoobieg).

Żółtka oddzielić od białek.
W misie miksera białka ubić na pianę, na początku na średnich obrotach, kiedy zacznie się tworzyć piana zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier (w 4 porcjach, po każdej dokładnie miksować ok.2 min) Ubijać do momentu kiedy piana będzie sztywna i szklista.
Cały czas ubijając, dodawać do piany po jednym żółtku. Miksować do całkowitego połączenia. Na koniec wlać zapach waniliowy, chwilę miksować.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia i wiórki kokosowe połączyć, dokładnie wymieszać.
Do piany wsypać mąkę z wiórkami i delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec w gorącym piekarniku 30 min (do suchego patyczka).

Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie na kuchennej kratce. Zimny biszkopt obrysować w formie ostrym nożem a następnie wyjąć z formy.

Góra ciasta powinna po wyjęciu stanowić jego spód. W ten sposób otrzymamy idealnie równą powierzchnię.

Składniki na masę ananasową:

  • 250 gr serka mascarpone
  • 280 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • Sok z ananasa z puszki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych do przybrania

Sposób przygotowania:

Kremówkę i misę miksera włożyć do lodówki na 15 min, powinny być bardzo zimne.

Ananasa włożyć na sitko, aby dokładnie odsączyć sok. Sok zatrzymać będzie potrzebny do nasączenia biszkoptu.

Ananasa pokroić w drobną kostkę.

W średniej misce umieścić serek mascarpone, wymieszać tak aby nieco go ,,rozluźnić”.

Kremówkę wlać do misy miksera, wsypać cukier puder i ubić, żeby powstała bita śmietana.

Kilka łyżek śmietany włożyć do miski z mascarpone, dokładnie i energicznie wymieszać. Następnie przełożyć pozostałą część śmietany i tym razem mieszać już delikatnie do połączenia się składników.

Do masy dodać pokrojonego ananasa i krótko wymieszać. Można masę wstawić do lodówki na czas przygotowywania biszkoptu.

Zimny biszkopt kroimy na 2 lub 3 blaty (zależy od wysokości ciasta).

Każdy nasączamy sokiem z ananasa.

Masę z bitej śmietany dzielimy na 3 lub 4 części (powinno jej wystarczyć również do posmarowania tortu zewnątrz).

Spód kładziemy na paterze smarujemy kremem, delikatnie przykrywamy kolejnym blatem i ponownie smarujemy masą, przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu.

Z zewnątrz smarujemy tort pozostałym kremem, najlepiej przy pomocy kuchennej łopatki lub specjalnego noża do smarowania ciasta.

Posypujemy wiórkami kokosowymi, które powinny łatwo przyklejać się do śmietanowej masy.

Dekorujemy zgodnie z upodobaniem.

Przed podaniem wstawiamy tort do lodówki na min 1 h, aby dobrze go schłodzić.

Kroimy ostrym nożem.

 

Smacznego.

 

(Visited 8 832 times, 6 visits today)

Dorota

Ziemniaki Zapiekane
previous
Ziemniaczane rozetki – dodatek do mięs i sosów
next
Konfitura rabarbarowa
Ziemniaki Zapiekane
previous
Ziemniaczane rozetki – dodatek do mięs i sosów
next
Konfitura rabarbarowa

8 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »