0 0
Tort Czekoladowy z Malinami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Czekoladowy z Malinami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Czekoladowe ciasto jest dość ciężkie i wilgotne w niczym nie przypomina biszkoptu. Tort należy przechowywać w lodówce.
Polecam robi się go bardzo szybko.




Tort Czekoladowy z Malinami 

Składniki:

Składniki nr 1 

  • 4 jajka (L)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 170 g oleju rzepakowego
  • 200 ml. mleka (2%)
  • 1 cukier waniliowy

Składniki nr. 2

  • 200 gr mąki pszennej
  • 90 gr kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Na przełożenie:

  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • 1 kieliszek wódki
  • 200 g mascarpone
  • 150 ml. śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Skórka otarta z jednej małej cytryny
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • Kilka łyżek mleka
  • ok. 200 gr malin

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 oC.
  2. przygotować dwie miski, w jednej połączyć składniki nr 1, wymieszać. W drugiej większej misce połączyć sypkie składniki nr 2, dokładnie wymieszać.
  3. Do suchych składników wlać mokre i dokładnie wymieszać przy pomocy np. widelca. Przelać do formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche), u mnie 20 cm wysoka tortownica.
  4. Wstawić ciasto do gorącego piekarnika i piec 50-60 min (do suchego patyczka), ciasto może trochę nie równo wyrastać, więc w czasie pieczenia można je obrócić, aby było równe.
  5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić na kuchennej kratce, pierwsze 10 min w formie, następnie wyjąć.
  6. Zimne ciasto przekroić, poziomo na pół lub na trzy. Wierzch wyrównać odcinając górę ciasta.

Krem:

  1. Kremówkę włożyć do lodówki aby była zimna, mascarpone powinno być w temperaturze pokojowej.
  2. W misce umieścić mascarpone i energicznie przemieszać np. kuchenną rózgą, aby było luźne.
  3. W misie miksera kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną bitą śmietanę.
  4. Dodać dwie łyżki bitej śmietany do mascarpone i energicznie wymieszać, następnie dodać pozostałą śmietanę i skórkę otartą z cytryny, teraz już składniki wymieszać bardzo delikatnie aby się połączył. Przechowywać w lodówce do czasu przełożenia ciasta.

Przygotowanie tortu:

  1. Konfiturę połączyć z wódką i dokładnie wymieszać. Posmarować blaty ciasta z jednej strony, pozostawić na chwilę, aby konfitura wsiąkła.
  2. Na spód tortu wyłożyć cały krem, przykryć drugim kawałkiem delikatnie dociskamy, (chyba że podzieliliśmy ciasto na trzy wtedy przekładamy każdy blat 1/2 kremu).
  3. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Smarujemy wierzch tortu i zanim zastygnie układamy na czekoladzie maliny.

Odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.

Smacznego.

(Visited 11 295 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto na Pierogi
previous
Pierogi ze Śliwkami
Tarta ze Śliwkami
next
Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową
Ciasto na Pierogi
previous
Pierogi ze Śliwkami
Tarta ze Śliwkami
next
Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową

14 komentarzy Ukryj

Witam mam pytanie o ile trzeba zwiększyć proporcje żeby zrobic go w formie prostokąta duza blacha?

Ale po upieczeniu są płynne, czy przed upieczeniem? Przed upieczeniem ciasto jest dość luźne, ale po upieczeniu jak na zdjęciu, więc trudno mi powiedzieć.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »