Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tort składa się z dwóch czekoladowych warstw, biszkoptowego spodu i lekkiego musu. Pyszny, elegancki i … czy trzeba czegoś więcej? Polecam na ten jedyny w roku dzień, ostatni dzień Starego Roku 2011🙂
Tort czekoladowy
Składniki:
Czekoladowy biszkopt:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
- Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku na koniec ekstrakt waniliowy.
- Mąki i kakao łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek, delikatnie łączymy, można na najwolniejszych obrotach miksera.
- Masę przekładamy do tortownicy u mnie 23cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia (nie smarujemy boków)
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 30-40 min (do suchego patyczka)
- Po upieczeniu wyjmujemy i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Studzimy w formie na kratce. Wyjmujemy po całkowitym wystygnięciu.
Na dnie tortownicy kładziemy zimny biszkopt bez papieru, boki wykładamy papierem do pieczenia tak aby wystawał ponad jej brzeg.
Mus:
180 g cukru
3 jajka (żółtka i białka oddzielone) + 3 żółtka
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
- Do metalowej miski wsypujemy 80 g cukru, dodajemy 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą uważamy, żeby woda nie dotykała do dna miski. Mieszamy drewnianą łyżką lub rózgą aż masa będzie gorąca i zacznie gęstnieć.
- Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia się składników.
- W czasie kiedy masa czekoladowa stygnie z białek i pozostałego cukru ubijamy pianę. Łączymy z zimną ale płynną, masą czekoladową i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.
- Mus wylewamy na zimny biszkopt, wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc.
(Visited 636 times, 1 visits today)
6 komentarzy Ukryj
Świetny;) Taki puszysty;)
Mmmmm… czuję niemal ten zapach, ale u nas chwilowo piekarnika brak, co na zimno, a może bezpiekarnikowo na Sylwestra zrobić? Proszę o inspirację:-)
Ale delikatny!!Wygląda niesamowicie.
wspaniały!
i cudownie, że zgłosiłaś go do akcji ;]
Ukochana Grasińska trzeba wracać do domu i dołączyć do piekarskich:-)
Jaki piękny tort:)