0 0
Tort ,,Czekoladowy Mus”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort ,,Czekoladowy Mus”

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tort składa się z dwóch czekoladowych warstw, biszkoptowego spodu i lekkiego musu.  Pyszny, elegancki i … czy trzeba czegoś więcej? Polecam na ten jedyny w roku dzień, ostatni dzień Starego Roku 2011🙂 

Tort czekoladowy 
Składniki:

Czekoladowy biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  1. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
  2. Nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku na koniec ekstrakt waniliowy. 
  3. Mąki i kakao łączymy i przesiewamy. Wsypujemy do masy z białek i żółtek, delikatnie łączymy, można na najwolniejszych obrotach miksera. 
  4. Masę przekładamy do tortownicy u mnie 23cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia (nie smarujemy boków)
  5. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 oC (z termoobiegiem) i pieczemy 30-40 min (do suchego patyczka) 
  6. Po upieczeniu wyjmujemy i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 50 cm. Studzimy w formie na kratce. Wyjmujemy po całkowitym wystygnięciu.

Na dnie tortownicy kładziemy zimny biszkopt bez papieru, boki wykładamy papierem do pieczenia tak aby wystawał ponad jej brzeg.

Mus:

180 g cukru
3 jajka (żółtka i białka oddzielone) + 3 żółtka
1 łyżka kakao
200 ml śmietanki kremówki
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady 

  1. Do metalowej miski wsypujemy 80 g cukru, dodajemy 6 żółtek, kakao i śmietankę. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą uważamy, żeby woda nie dotykała do dna miski. Mieszamy drewnianą łyżką lub rózgą aż masa będzie gorąca i zacznie gęstnieć.
  2. Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia się składników. 
  3. W czasie kiedy masa czekoladowa stygnie z białek i pozostałego cukru ubijamy pianę. Łączymy z zimną ale płynną, masą czekoladową i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. 
  4. Mus wylewamy na zimny biszkopt, wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc.

Torty i torciki - na każdą okazję!

(Visited 627 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Śledź Czerwony
next
Wesołych świąt
previous
Śledź Czerwony
next
Wesołych świąt

6 komentarzy Ukryj

Mmmmm… czuję niemal ten zapach, ale u nas chwilowo piekarnika brak, co na zimno, a może bezpiekarnikowo na Sylwestra zrobić? Proszę o inspirację:-)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »