• Home
  • Bezy
  • Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową
0 0
Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową

  • 8 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Kruche ciasto przygotowane z mąki ryżowej. Ma bardzo delikatnie wyczuwalny smak ryżu. Jest delikatne i niezwykle kruche. W połączeniu z lekką bezą i owocami to naprawdę wyjątkowo pyszne ciasto.

Mąkę ryżową kupicie w każdym większym sklepie, w dziale ze zdrową żywnością. Moja maka jest pełnoziarnista, o pięknym śnieżnobiałym kolorze i delikatnie piaskowej grubości mielenia.
Taka mąka nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest dla diabetyków, ale każdy z nas nawet nie mając żadnych alergii z pewnością będzie zadowolony z lekkie odmiany smaków.

Polecam 🙂

 

 

Tarta z Mąki Ryżowej ze Śliwkami i Bezą Kokosową

Składniki:

  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 200 g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli 
  • 1 łyżka śmietany (18%)
  • 20 g wiórków kokosowych

Na wierzch:

  • 2 białka
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 500 g śliwek węgierek (bez pestek, podzielonych na pół)

Sposób przygotowania:

W misie malaksera lub na stolnicy dokładnie posiekać wszystkie składniki ciasta (bez śmietany). Kiedy zaczną tworzyć się okruchy dodać śmietan i siekać do połączenia składników i powstania, miękkiego, wilgotnego ciasta.

Ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawiną w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40 min.

Przygotować śliwki, umyć i podzielić na pól, pestki usunąć. Odłożyć.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. Formę u mnie 25 cm x 25 cm, ale może być nieco większa, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość foremki, przełożyć delikatnie (jest delikatne, może się kruszyć. W razie porwania, przełożyć kawałkami i pozaklejać dziury pozostałym ciastem.

Nakłuć widelcem ciasto. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika, jeśli mamy gorący piekarnik ciasto można wstawić od razu (wcześniej położyć śliwki i bezę).

Na cieście poukładać, bardzo ścisło połówki śliwek, na wierzch wyłożyć *bezę i rozsmarować ją delikatnie równą warstwą.

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika (175 st.C.) od razu zmniejszyć grzanie do 165 st.C. z termoobiegiem i piec ciasto ok. 35 – 40 min. 

*Przygotowanie bezy:

Białka umieścić w misie miksera, wsypać sól i miksować na średnich obrotach przez ok. 3 min, kiedy zacznie tworzyć się piana, partiami po ok. 2 łyżki, dodawać cukier, cały czas miksując. Przy ostatniej porcji cukru obroty miksera zwiększyć do maksimum i miksować ok. 3 min.
Powinna powstać lśniąca, sztywna i bardzo biała piana. Na koniec wsypać wiórki kokosowe
i zmiksować jeszcze chwilę, żeby piana dokładnie połączyła się z wiórkami.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na ciasto przykryte śliwkami.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy na kuchennej kratce.
Kroimy ostrym nożem. Ciasto i beza będą bardzo kruche i delikatne.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

(Visited 11 048 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tort Czekoladowy z Malinami
Ciasto Owocowe z Krusoznką
next
Owoce pod Kruszonką z Musli
previous
Tort Czekoladowy z Malinami
Ciasto Owocowe z Krusoznką
next
Owoce pod Kruszonką z Musli

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »