0 0
Tarta z Rabarbarem i Bezą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z Rabarbarem i Bezą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle delikatna i pyszna tarta z rabarbarem i bezą. Ciasto jest dość słodkie pomimo rabarbarowego nadzienia. Będzie świetne na deser po wystawnej kolacji lub obiedzie.
Polecam 🙂

 

Ciasto z Rabarbarem

Krucha Tarta z Rabarbarem i Bezą

Składniki:
Ciasto:

  • 100 gr zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 150 gr mąki pszennej
  • 50 gr mąki kukurydzianej
  • 100 gr cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • ok. 500 gr rabarbaru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania tarty:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać ok. 3 min.
Formę do tarty w wyjmowanym dnem posmarować masłem. Formę wylepić ciastem (u mnie 18 cm, ale ciasta wystarczy na 24 cm), dno nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min, lub dłużej.

 

Przygotowanie rabarbaru:

Rabarbar umyć, pokroić na ok. 5 cm kawałki.
W dużym, szerokim garnku zagotować wodę z cukrem, gotować bez przykrycia na dużym ogniu prze ok. 2 min, aby powstał gęstawy syrop.
Do syropu wkładać rabarbar i obgotować ok. 3-4 min. Jeśli rabarbar jest cienki 3 min całkowicie wystarczą, jeśli tak jak u mnie gruby, najlepiej obgotować po 2 min z każdej strony (zd. 1 i 2)
Wyjąć rabarbar łyżką cedzakową na talerz. Odstawić.

Nagrzać piekarnik do 180 st. C. (termoobieg).

Ciasto wyjąć z zamrażarki. Piec przez ok. 12 min, do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć ciasto, zmniejszyć temp do 125 st. C (pozostawić termoobieg).

 

Na cieście poukładać kawałki obgotowanego rabarbaru, dość ścisło, jeden obok drugiego.
Przykryć całość bezą*, można wycisną ją z rękawa cukierniczego lub przy pomocy łopatki kuchennej.
Wstawić do piekarnika i od razu zmienić program na grzanie góra/dół, piec kolejne 20 min.

 

Wyjąć studzić na kuchennej kratce do całkowitego wystygnięcia.

 

*W trakcie podpiekania ciasta przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Cukier dodawać w trzech częściach, cały czas ubijając białka.
Powinna powstać bardzo sztywna, lśniąca piana.
Smacznego.

 

 

Więcej przepisów na RABARBAR znajdziecie tutaj: 

 

 

 

 

(Visited 1 436 times, 1 visits today)

Dorota

Chłodnik z Ogórków
previous
Chłodnik Ogórkowy
Lody z Nutelli
next
Lody z Nutellą
Chłodnik z Ogórków
previous
Chłodnik Ogórkowy
Lody z Nutelli
next
Lody z Nutellą

9 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »