0 0
Tarta z morelami i mascarpone

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z morelami i mascarpone

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Hmmm, trudno określić co myślę o tym cieście. Jest bardzo delikatne, słodkie i jak dla mnie odrobinę zbyt mdłe, ale wiem, że niektórzy moi znajomi bardzo takie ciasta lubią.
Oceniając jak zawsze subiektywnie, stwierdzam, że ciasto jest smaczne, ale następnym razem wprowadzę kilka zmian. Zdecydowanie zastąpię morele np. suszonymi wiśniami.
Polecam wszystkim, którzy lubią delikatne, słodkie desery 🙂

Tarta z morelami i serkiem mascarpone

Składniki:

na ciasto

  • 100 g zimnego masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • cukier waniliowy

nadzienie

  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka zmielonych, drobno migdałów
  • ok. 200 g suszonych moreli

Sposób przygotowania:

  1. W misie malaksera połączyć masło, mąkę, cukier, zmiksować ,,pulsacyjnie” 4-5 razy.
  2. Dodać żółtko i miksować ciągle, w trakcie dodać wodę. Miksować tylko do chwili, kiedy wszystkie składniki połączą się w jednolitą zwartą bryłę. Powinniśmy otrzymać dość lepkie ciasto.
  3. Formę do pieczenia tart (ok. 24 cm) posmarować masłem i posypać tartą bułką. Wylepić ciastem, ręce dobrze jest do tego wylepiania zmoczyć wodą, aby ciasto się nie lepiło. Nakłuć  spód widelcem, wstawić do lodówki na 2h lub do zamrażalnika na ok.40 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 oC.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, włożyć do piekarnika i piec przez 15 min, do zrumienienia brzegów.
  6. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie a na nim ułożyć morele.
  7. Wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 min. 
  8. Wyjąć i studzić na kuchennej kratce.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Mascarpone delikatnie zmiksować na wolnych obrotach, żeby je lekko rozluźnić.
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników.
  3. Wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Zapiec.

Tartę można dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem, ale i bez tego jest bardzo słodka.

Smacznego!

(Visited 2 041 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Mazurek Wielkanocny – orzechowy z daktylami i bezą
next
Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladową i masą krówkową
previous
Mazurek Wielkanocny – orzechowy z daktylami i bezą
next
Mazurki wielkanocne z masą kajmakowo-czekoladową i masą krówkową

10 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »