0 0
Tarta z Cukinią i Ziołową Fetą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z Cukinią i Ziołową Fetą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Czasami mamy mało czasu i mało pomysłów, a musimy podjąć gości jakimś niezobowiązującym daniem. Na pewno znacie takie sytuacje, mają wpaść przyjaciele, na chwilę, na herbatę lub kawę. Za oknem skwar i zamiast czegoś gorącego macie ochotę tylko na kieliszek schłodzonego białego lub różowego wina. Ale w naszej narodowej tradycji przyjęte jest żeby gościa podjąć godnie, nie tylko napitkiem, ale i przekąską choćby niewielką, ale musi być pyszna i pięknie wyglądać 😉
I właśnie tarta z cukinią i fetą jest na takie małe, niezobowiązujące okazje. Ciasto francuskie to produkt, który zawsze dobrze mieć w lodówce, uratuje honor każdego gospodarza w awaryjnej sytuacji.
Można zrobić z niego pyszny i błyskawiczny deser np. ciasta z truskawkami, zobaczcie tutaj (klik).

Pyszna tarta z ciasta francuskiego ze słonym serem feta i delikatną cukinią. Niezwykle łatwe w przygotowaniu danie, a jednak wykwintne. Bardzo polecam.

Smacznego 🙂

 

Tarta z Cukinią i Ziołową Fetą 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 1 opakowanie sera feta (270 gr)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Kilka pomidorków koktajlowych i kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C 

Ciasto francuskie jeśli jest mrożone rozmrozić.

Do miski włożyć fetę, rozgnieść widelcem, wsypać zioła i pieprz, wymieszać. Odstawić.
Cukinię umyć, pokroić na cienkie plasterki przy pomocy noża, lub na tarce do warzyw. Odłożyć.

Ciasto rozłożyć na blacie, przyłożyć duży talerz i obrysować go nożem, przełożyć na blachę do pieczenia, brzegi ciasta zagnieść do środka tworząc brzeg. Środek nakłuć widelcem (brzegu nie).
Na środku ciasta ułożyć fetę z ziołami, najlepiej robić to rękami, lekko dociskając do dna.

Na fecie ułożyć plasterki cukinii, jeden obok drugiego, ścisło, mogą lekko na siebie zachodzić.
Tartę wstawić do piekarnika na 15-18 min, do zrumienienia brzegów.

Wyjąć, przybrać listkami świeżej bazylii i małymi pomidorkami. Podawać gorącą z dodatkiem świeżej sałaty z sosem francuskim z tego przepisu .

Smacznego.

 
(Visited 9 370 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Menu Na Weekend – Będzie Gorąco
next
Makaron ze szpinakiem zapiekany w białym sosie
previous
Menu Na Weekend – Będzie Gorąco
next
Makaron ze szpinakiem zapiekany w białym sosie

9 komentarzy Ukryj

Uwielbiam tarty z cukinia i na pewno wyprobuje przepis. Od siebie moge polecic prawie taka sama, tylko z oscypkiem zamiast fety. Na spod tarty starty oscypek wymieszany ze smietana i czosnkiem, na to cukinia w plasterkach. Podpiec troche, tak z 15 minut, wyjac, posypac z wierzchu jeszcze samym oscypkiem (juz bez smietany) i kolorowym pieprzem, zapiec az ser na gorze sie ladnie zarumieni.

Dawno już nie jadłam warzywnej tarty. I to takiej, którą można przygotować w 7 minut (plus czas pieczenia). Fajna sprawa. Tartę przygotowujemy w siedem minut, wkładamy ją do pieca, w tym czasie przygotowujemy jakąś sałatkę i obiad gotowy. Niestety jak dla mnie była ona za słona i tym sposobem zniszczyła cały swój urok. Ja nie przepadam za solą w ogóle, więc moim smakiem nie należy się kierować. Inspiracja.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »