0 0
Tarta z budyniem i śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
Ciasto
100 g (zimnego) masła
200 g mąki pszennej krupczatki
szczypta soli
1/4 szklanki cukru brązowego
2-3 łyżki soku z pomarańczy
1 białko
Nadzienie
1 jeśli w składzie jest cukier to super, jeśli nie dodać 2-3 łyżki cukru.
1,5 szklanki 3,2 % mleka
skórka otartej z jednej pomarańczy
1 żółtko
1 łyżka masła
300 g śliwek

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z budyniem i śliwkami

Na zakończenie sezonu śliwkowego bardzo prosta tarta z budyniem i oczywiście śliwkami.

  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

  • Ciasto

  • Nadzienie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Owoce takie jakie lubicie, węgierki, albo każde inne ważne, żeby tylko dały się cieniutko pokroić w plasterki.
Polecam i do przyszłego ,,śliwkowego” roku 🙂
(Visited 12 359 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie tarty

W malakserze umieścić mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę, sól, dokładnie posiekać pod koniec dodawać po jednej łyżce sok z pomarańczy. Miksować tylko do chwil kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite.
Wyjąć na oprószony mąką blat i szybko uformować kulę, zawiną w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
Formę do tart (u mnie 24 cm.) posmarować masłem (tylko dno, boki zostawić suche) wysypać tartą bułką.

2
Done

Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim przygotowaną formę. Można rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami foli spożywczej, lub ręcznie wylepić nim formę.
Dno nakłuć widelcem, posmarować białkiem przy pomocy kuchennego pędzla, wstawić do zamrażalnika na min. 1h

3
Done

Rozgrzać piekarnik do 175 oC. tartę piec ok. 15 min do zrumienienia brzegów. Wyjąć i wyłożyć na ciasto budyń i śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20-25 min.
Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.

4
Done

Przygotowanie nadzienia budyniowego

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale użyć mniej mleka (nie 2 a jedynie 1,5 szkl.). Zamiast białego cukru lepiej użyć cukru brązowego. Jeśli budyń jest z dodatkiem cukru to ta ilość wystarczy, jeśli nie ma w nim cukru dodaj 2-3 łyżki.
Cukier wsypać do gotującego się mleka,zamieszać do chwili kiedy cukier całkowicie się rozpuści.

5
Done

Do gorącego budyniu dodać skórkę z pomarańczy i masło, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Mieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się ,,kożuch".
Do letniego budyniu dodać żółtko i dokładnie wymieszać.

6
Done

Budyń wyłożyć na podpieczony, kruchy spód a na wierzchu poukładać cienkie plasterki śliwki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C. i piec 20-25 min.
Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Dorota

Mazurek Wielkanocny Bakaliowy
previous
Mazurek Wielkanocny o Wielu Smakach
Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie
next
Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie ze Szklistą Galaretką
Mazurek Wielkanocny Bakaliowy
previous
Mazurek Wielkanocny o Wielu Smakach
Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie
next
Sernik na Zimno na Bitej Śmietanie ze Szklistą Galaretką

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »