Tarta ,,ŚLIMAK” z Serem – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta ,,ŚLIMAK” z Serem – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Wyjątkowa, delikatna wegetariańska Zwijana Tarta ,,Ślimak” z nadzieniem z Sera. Doskonały przepis na ciepłą kolację, przystawkę lub ciepłą przekąskę.

Tartę robi się bardzo łatwo, i potrzebujemy zaledwie kilka składników, które prawie zawsze mamy w domu. Tarta wygląda bardzo oryginalnie, będzie ozdobą każdego stołu.

Farsz

Nadzienie do tarty można przygotować z każdego rodzaju sera. ja używam mozzarelli, ale klasyczny żółty, lub ser pleśniowy też doskonale się sprawdzą.
Jeśli chcemy można też zrobić nadzienie mięsne, i użyć np. drobniutko pokrojonej szynki i startego sera.

Farsz można również zrobić w wersji słodkiej, np. z sera takiego jakim nadziewamy naleśniki z serem.

Każda wersja jest pyszna, a najsmaczniejsza w dniu pieczenia, lekko ciepła.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Przepisy na PRZYSTAWKI 

 

Tarta

 

Składniki na Tartę Zawijaną ,,ŚLIMAK”

  • 150 ml. mleka

  • 1 jako

  • 1 łyżeczka soli

  • ok. 300 g mąki pszennej

  • olej

Podanto:

  • ser mozzarella

  • 2-3 łyżki koperku i natki pietruszki drobno posiekane

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

 

KuchniaDoroty TV 

 

 

(Visited 245 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta

W misce łączę mleko, sól i jajko mieszam dokładnie kuchenną rózgą.
Następnie wsypuję kilka łyżek mąki i mieszam rózgą. Dosypuję kolejną partę mąki i dalej używam już drewnianej łyżki, bo ciasto będzie coraz gęściejsze.
Wsypuję pozostałą mąkę, mieszam, a następnie zagniatam ręką gęste, gładkie ciasto.

Ciasto można wyłożyć na blat i wyrabiać je przez 5-6 min.

Ciasto dzielę na 8 części, z każdej formuję kulkę.
Kulki z ciasta układam na desce, przykrywam folią i odstawiam.

2
Done

Na blacie oprószonym mąką z ciasta wałkuję cienki placek. Odkładam na bok.
Kiedy całe ciasto jest rozwałkowane, na dużym talerzu układam placki jeden na drugim, każdy smaruję cienko olejem.

Odstawiam na ok. 30 min.

3
Done

Przygotowanie farszu

Ser ścieram na drobnych oczkach tarki do warzyw. Jeśli ser jest bardzo miękki można wcześniej włożyć go na 20 min do zamrażarki.
Ser można również drobno pokruszyć.

Natkę i koperek drobno siekam.

Ser łączę z ziołami, mieszam.

4
Done

Przygotowanie tarty

Placki ciasta układam na blacie (dobrze jeśli jest kamienny, ale może być również stolnica), będą cienki, delikatne i bardzo tłuste.
Ostrożnie palcami rozciągam ciasto, aby zrobiło się cieniusieńkie (może się rwać, ale to nie szkodzi), proszę zobaczyć na filmie jak to robię).

Na rozciągniętym placku rozsypuję równą warstwę farszu, a następnie zwijam całość w rulon.

Formę do pieczenia smaruję olejem, ruloniki z ciasta zwijam na środku w ,,ślimaka", kolejne rulony bedą owijała dookoła wcześniejszego i w ten sposób powstanie tarta.

Rozciągam, posypuję farszem i zwijam kolejne płaty ciasta.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem.

Gotową tartę smaruję jajkiem wymieszanym z odrobiną oleju.

Tartę piekę 4-45 min. do ładnego zrumienienia.

Wyjmuję i w formie studzę 5 min, a następnie wyjmuję i podaję ciepłą pokrojoną na kawałki.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Dodatki do Dań
previous
Kluski Kładzione z Koperkiem – dodatek do zup i sosów
Pierogi
next
Pierogi Ruskie i najlepsze ciasto na pierogi – film
Dodatki do Dań
previous
Kluski Kładzione z Koperkiem – dodatek do zup i sosów
Pierogi
next
Pierogi Ruskie i najlepsze ciasto na pierogi – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię