0 0
SZYSZKI z Ryżu Preparowanego

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

SZYSZKI z Ryżu Preparowanego

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Szyszki z ryżu preparowanego to z pewnością dla wielu z Was wspomnienie dzieciństwa. Ze mną jest zupełnie inaczej. Moja mam gotowała i piekła cudownie, robiła nam z siostrą masę wspaniałych słodyczy, ale nigdy nie było w naszym domu szyszek z ryżu preparowanego i kogla mogla. To jedne z tych słodyczy, których nie znałyśmy. Kiedy dzisiaj rozmawiałam z moim mężem o dzieciństwie okazało się, że On za to uwielbiał kogel mogiel i szyszki z ryżu.

O Szyszkach z ryżu słyszałam wiele razy, dlatego pomyślałam, że nasze dzieci, mojej siostry i moje, muszą poznać co to domowe Szyszki z ryżu preparowanego.

Dzisiaj w ramach weekendowych prac ręcznych zrobiliśmy z Tadziem szyszki z ryżu dmuchanego. Robienie ich to czysta przyjemność, trawa zaledwie kilkanaście minut, potem jeszcze  chwila na wystygnięcie i można zajadać Szyszki.

Do przygotowania Szyszek można użyć cukierków Krówek lub Irysów, jaki będą miały smak zależy od waszych upodobań. Ja kupiłam Krówki czekoladowe, bo moi chłopcy lubią każdy smak, jeśli jest to smak czekoladowy 😉 Do przygotowania ciastek można również użyć gotowego kajmaku z puszki.

Jeśli używamy do przygotowania Szyszek cukierków, to pamiętajcie, że w czasie ich rozpuszczania razem z  masłem trzeba uważać, masa po rozpuszczeniu będzie bardzo gorąca. Ponadto najpierw z masy uformujmy kulki przy pomocy łyżki i pozwólmy im przez chwilę przestygnąć zanim weźmiemy je do rąk i zaczniemy formować.

Smacznego i miłej zabawy 🙂

 

Szyszki z Ryżu Preparowanego

Szyszki z Ryżu Preparowanego

Składniki na szyszki z ryżu preparowanego:

  • ok. 300 g cukierków krówek (ciągnących, miękkich) u mnie ,,Krówki z Milanówka”
  • 50 g masła
  • ok. 2,5 szklanek ryżu preparowanego-dmuchanego

Sposób przygotowania szyszek z ryżu:

Cukierki krówki wyjąć z papierków, połamać na pół.

Krówki i masło włożyć do średniego płaskiego garnka. Na średnim ogniu rozpuścić cukierki i masło, dokładnie wymieszać np. kuchenną rózgą, żeby powstała jednolita, gładka i lśniąca masa.

Garnek zdjąć z ognia i od razu wsypać 2,5 szklanki ryżu, wymieszać dokładnie, żeby każde ziarenko pokryło się masą.

Dużą łyżką lub łyżką do lodów nabierać niewielkie porcje masy i odkładać je na papier do pieczenia. Kiedy cała masa jest już podzielona i delikatnie przestygła, formować z niej kulki lub szyszki. Odkładać na papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego 🙂

  • Ciastka z Cukierków Krówek
  • Szyszki z Ryżu

 

Więcej przepisów na potrawy ukochane przez dzieci znajdziecie tutaj:

Galaretka Marmurkowa

(Visited 18 352 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Rosół
Kruche Ciasteczka Cytrynowe
next
Ciasteczka Kruche Cytrynowe
previous
Rosół
Kruche Ciasteczka Cytrynowe
next
Ciasteczka Kruche Cytrynowe

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »