0 0
Szynka pieczona świąteczna pomarańczowo-miodowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szynka pieczona świąteczna pomarańczowo-miodowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonała domowa szynka pieczona w glazurze miodowo-pomarańczowej. Typowe danie świąteczne.
Z przygotowaniem szynki jest dość dużo pracy, ale smak i wygląd rekompensuje długi czas przygotowania.

Szynkę ze skórą zamówiłam w sklepie ,,Wierzejki”. Dostałam taką jaką chciałam, piękny chudy kawałek mięsa ze skórą. Szynkę związujemy kuchenną nicią w kształtną kulkę. Moja szynka ma delikatnie różowy kolor, bo do solanki nie używałam soli peklującej, a jedynie zwykłą sól jodowaną. Jeśli uznacie, że dla Was kolor szynki jest istotny to skorzystajcie z soli peklującej, zapewni ona piękny różowy kolor mięsa.

Szynka jest delikatna i pyszna, można podawać ją na zimno jako wędlinę, ale równie smaczna jest na gorąco z sosem pieczeniowym i np. pieczonymi ziemniakami.

Wbrew pozorom szynka nie jest słodka, ale smak pomarańczowo-miodowej glazury jest wyczuwalny. Polecam jeśli marzy się Wam prawdziwa domowa szynka, a świąteczna uczta mam być niezapomniana.

 

Szynka Pieczona

Szynka pieczona świąteczna

Składniki na szynkę świąteczną:

  • ok. 3 kg szynki wieprzowej ze skórą
  • 300 g soli
  • 5 l. wody

Ponadto:

  • 2 patyki selera naciowego
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 cytryna
  • 4-5 liści laurowych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżki soli
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 3-4 gałązki koperku

*Na glazurę pomarańczowo-miodową”

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szklanka miodu naturalnego
*Przygotowanie glazury:

Pomarańcze dokładnie wyszorować, z 1 pomarańczy zetrzeć skórę na drobnej tarce. Pomarańcze obrać ze skóry i białej skórki. Pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować.

W garnuszku zagotować zmiksowane pomarańcze i miód, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia przez 30 min. Sos powinien lekko zgęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. MOżna przygotować nawet kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce.

Sposób przygotowania szynki świątecznej:

Szynkę umyć, związać nicią kuchenną w kształtną kulkę. W dużym garnku, wystarczającym na zmieszczenie szynki i przykrycie jej wodą (u mnie 10 l.) umieścić szynkę i wlać do połowy wysokości zimną wodę. 2-3 szklanki wody zagotować, w gorącej rozpuścić 300 g soli., wlać wodę z solą do garnka, zamieszać, uzupełnić zimną wodą, tak aby szynka była przykryta solanką. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 dni, u mnie szynka stała 2 dni.

Po dwóch dniach wyjąć szynkę z solanki (solankę wylać).

Do tego samego garnka włożyć ponownie szynkę, warzywa pokrojone na kawałki, przyprawy i skórkę z cytryny, pietruszkę i koperek związać nicią kuchenną, wszystko zalać gorącą wodą. Zagotować, zmniejszyć płomień i pod przykryciem gotować szynkę przez  1,15 h. Zostawić do przestygnięcia. Następnie wyjąć ostrożnie szynkę, rosół zachować.

Zdjąć skórę – skóra powinna odchodzić z łatwością, ale można sobie delikatnie pomóc nożem. Zdjąć  tylko skórę zostawiamy tłuszcz.

Ostrym nożem naciąć tłuszcz w kratkę.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

Szynkę ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika na niższą półkę (jedna półka niżej niż środek).
Piec 20 min. Wyjąć i posmarować całą szynkę *pomarańczowo-miodową glazurą, jeśli blacha jest sucha wlać 1-2 łyżki wazowe rosołu z gotowania szynki. Wstawić do piekarnika na 1,15 h. W trakcie pieczenia otwierać piekarnik i polewać szynkę wytopionym sosem. Jeśli płyn szybko paruje  uzupełniamy go rosołem.

Jeśli wczasie pieczenia szynka szybko się rumieni można przykryć ją folią aluminiową, a na ostatnie 15 min. pieczenia zmniejszyć temperaturę do 160 st.

Upieczoną szynkę wyjąć i studzić przez 30 min pod folią.

Podawać na ciepło lub po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego 🙂

  • Szynka Pieczona
  • Domowa Szynka Pieczona
  • Szynka Pieczona Świąteczna

Etapy przygotowania szynki do pieczenia:

Przygotowanie szynki do włożenia do solanki:
Szynka Pieczona
Przygotowanie szynki do gotowania:
Pieczona Szynka Domowa
Przygotowanie do pieczenia:
Szynka Pieczona w Glazurze
Pieczeń z Szynki
(Visited 15 743 times, 1 visits today)

Dorota

Kawa Inka
previous
Zimowa Kawa Inka z Żurawinową Konfiturą
Sałatka Śledziowa
next
Polska Sałatka Śledziowo-Ziemniaczana – ulubiona
Kawa Inka
previous
Zimowa Kawa Inka z Żurawinową Konfiturą
Sałatka Śledziowa
next
Polska Sałatka Śledziowo-Ziemniaczana – ulubiona

4 komentarze Ukryj

Nabrałam wielkiej ochoty na szynkę z Pani przepisu, niestety nie zdobędę szynki ze skórą (pytałam już w kilku miejscach). Czego mogę się spodziewać gdy użyję mięsa bez skóry ?
Pozdrawiam. Renata Bieszk

W przypadku mięsa bez skóry, a tym samym bez warstwy tłuszczu, należy szynkę piec nieco krócej i na pewno dokładnie okryć folią, żeby nie wyschła w czasie pieczenia. Z reguły pieczemy mięsa wieprzowe 1h na 1 kg. Proszę również szynki bez skóry nie nacinać, posmarować ją marynatą po wierzchu. Nie będzie miała kratki, ale też nie wyschnie. Najważniejsze to, uważać, żeby szynki nie przesuszyć, a po za tym działamy tak jak przy szybce ze skórą 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »