• Home
  • Ciasta
  • Tarta półkrucha ze śliwkami i malinami
0 0
Tarta półkrucha ze śliwkami i malinami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta półkrucha ze śliwkami i malinami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Szybciej, szybciej, ciągle brak mi czasu. A planowała, że po powrocie z wakacji spokojnie i po kolei będę realizowała plany, które robiłam leżąc na plaży. Wszytko miałam dokładnie przemyślane. Ooooo naiwności ludzka:( Plany się rozsypały, ale jeszcze do nich wrócę, tylko kiedy?

Z owoców, których nikt nie chciał jeść, bo śliwki były niewiarygodnie wręcz kwaśne,  maliny lekko ,,zmęczone”, powstało naprawdę błyskawiczne i pyszne ciasto.
Polecam znakomity sposób na zagospodarowanie owocowych resztek:)

Ciasto półkruche ze śliwkami i malinami

Składniki:

  • 130 g zimnego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • Skórka otarta z małej cytryny
  • 500 g śliwek ciemnych
  • 80 g malin (może być oczywiście więcej, ale tylko tyle miałam)

Sposób przygotowania:

  1. Formę na tartę 22 cm, posmarować masłem i wysypać mąką.
  2. Śliwki i maliny umyć, ze śliwek usunąć pestki i podzielić na połówki.
  3. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać, pod koniec wlewając mleko.
  4. Formę wylepić ciastem (będzie klejące), wstawić do zamrażarki na ok. 30 min.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 oC. 
  6. Wyjąć ciasto, na wierzchu poukładać ścisło owoce, jeśli śliwki są bardzo kwaśne (tak było u mnie) posypać  łyżką brązowego cukru.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.
  8. Upieczone ciasto studzić w formie na kratce.

Zimne można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!!!

 

(Visited 938 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Babeczki z owocami i kremem budyniowym
next
Warpuny – cudowna mazurska wieś
previous
Babeczki z owocami i kremem budyniowym
next
Warpuny – cudowna mazurska wieś

4 komentarze Ukryj

Mniam. Apetyczne zdjęcia, ciasto musi smakować wybornie 🙂

Też robiłam plany w czasie urlopu, a jak wróciłam do pracy, to mi się w domu ani ręką ani nogą ruszyć nie chce… 😉

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »