Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Szaszłyki z kurczaka lubię najbardziej. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko a smak jest delikatny i ciekawy.
Tego kurczaka, można połączyć nie tylko z cebulą, ale również z kawałkami mango, ananasa, pieczarkami, cukinią, pomidorkami koktajlowymi i wszystkim co tylko macie w domu.
Polecam!
Szaszłyki z Kurczaka
Składniki dla 2 osób:
- 1 bardzo świeża pierś z kurczaka (u mnie 300 g)
- 2 małe lub 1 duża, czerwona cebula
- patyczki do szaszłyków
Na marynatę:
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
- 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)
- 1/2 cytryny, skórka otarta i wyciśnięty sok
- 2 łyżki płynnego miodu (wielokwiatowego, lipowego)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka myjemy, kroimy każdą z połówek w kostkę, ok. 6 kawałków + 2 polędwiczki, które przecinamy na pół.
Przygotowanie marynaty:
Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
Wszystkie składniki marynaty, umieszczamy w szklanym naczyniu i dokładnie mieszamy.
Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i mieszamy tak, aby dokładanie pokryć nią mięso.
Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 h lub na całą noc.
Patyki do szaszłyków wkładamy do naczynia z wodą na ok. 30 min (nie spalą się w czasie grillowania).
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
Na patyczki nadziewamy na przemian kawałki kurczaka i cebulę.
Układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy z każdej strony do chwili, kiedy mięso będzie zrumienione, ok. 4 min na stronę.
Podajemy z pieczywem czosnkowym, pszennymi tortillami lub sałatką ziemniaczaną.
Nie zapomnijcie o salacie lub pomidorach skropionych odrobiną oliwy.
Smacznego!
7 komentarzy Ukryj
Wyglądają obłędnie!
Oj kusisz grillem w ogródku i owocowymi składnikami 🙂 szaszłyki MEGA 🙂
Och…muszą być wspaniałe! I tak czerwona cebulka 🙂 Chetnie wypróbuję glazurę Twojego autorstwa. Pozdrawiam!
Wygladaja pysznie. Od razu naszla mnie mysl zeby zamiast cebuli powtykać kawałki mango ale to pewnie przez Indie w których wlasnie zaczyna sie na nie sezon;) Pyszna propozycja! Nie mogę sie doczekać swojego rozpoczęcia sezonu grillowego 🙂
oj tak! mimo, że jesień idzie
a proszę mi powiedzieć ile miodu bo nigdzie nie ma wzmianki o miodzie 🙂
2 łyżki miodu. Już uzupełniam przepis 🙂