0 0
Szarlotka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczna szarlotka z dodatkiem cynamonu i oprószona cukrem pudrem. Idealny deser.

Do ciasta użyłam moich ulubionych jabłek Ligoli. Są słodkie i soczyste, dzięki nim ciasto jest bardzo delikatne i pyszne.

Oczywiście kulka lodów będzie tu jak najbardziej odpowiednia, ale ja za lodami nie przepadam, ale o tym szaaaaaa, zwłaszcza w nadchodzącym sezonie 😉

Polecam 😀

 

ciasto-2

 

Szarlotka

Składniki:

  • 220 g mąki (120 krupczatki i 100 pszennej tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy 
  • szczypta soli
  • 100 g masła zimnego
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko (+ białko do smarowania ciasta) 
  • 4-5 łyżek lodowatej wody 

Nadzienie:

  • 2 duże jabłka Ligol ok. 600 g 
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ok. 1 łyżeczki cynamonu
  • ok. 1 łyżki masła 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

wszystkie składniki (bez wody) umieścić w misie malaksera lub na stolnicy i dokładnie posiekać. Kiedy zaczną tworzyć się grudki po jednej łyżce dodawać lodowatą wodę, cały czas siekając.

Siekamy do chwili, kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite.

Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować kulę, odciąć ok. 1/4 ciasta, zawinąć w folię i włożyć
do lodówki.

Pozostałe ciasto rozwałkować,  żeby powstał równy placek, nieco większy niż średnica foremki
do pieczenia (u mnie okrągła foremka 24 cm).

Formę posmarowaną masłem i wysypaną mąką, wylepić ciastem. Dno i brzegi nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika (można zostawić na całą noc).

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

Ciasto podpiec przez 12 min do zrumienienia brzegów.

Przygotować jabłka:

Owoce umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Pokroić w cienkie plasterki. Ja kroję w malakserze, ale można to zrobić ręczną tarką do warzyw
na ostrzach do plasterków.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, wierzch posypać cynamonem, cukrem trzcinowym
i porozkładać kawałki masła.

Pozostałą część ciasta (ok. 1/4) wyjąć, rozwałkować i foremką do ciastek wyciąć ulubione kształty. Ułożyć na samym wierzchu, posmarować białkiem.

Piec 30-35 min.  do zrumienienia. 

Studzić na kuchennej kratce. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego.

 

  • ciasto-przepis
  • szarlotka, szarlotka przepis, ciasto, ciasto przepis, ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkami przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis,
  • przepis-na-szarlotkę
(Visited 509 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto Bananowe
previous
Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej
next
Makaron z sosem z brokułów
Ciasto Bananowe
previous
Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej
next
Makaron z sosem z brokułów

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »