0 0
Szarlotka Tarta – Łatwa i Szybka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka Tarta – Łatwa i Szybka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tylko na chwilę wpadliśmy do domu. Między jednym a drugim wakacyjnym wyjazdem musimy zrobić wielkie pranie, wyściskać nasze koty, żeby nie zapomniały kto jest ich rodziną i wreszcie zjeść coś 100% domowego. 
Były już naleśniki na śniadanie, mielone na obiad, a teraz na deser upiekłam bardzo łatwą i pyszną szarlotkę
Wakacje są cudowne, ale nie ma jak w domu, cieszymy się każdym domowym daniem a ja jestem pełna energii i planów na wrzesień 🙂 



Szarlotka Tarta

Ciasto kruche:

  • 260 gr mąki pszennej tortowej
  • 50 gr mąki kukurydzianej
  • 150 gr zimnej margaryny lub masła ( u mnie Kasia)
  • 50 gr cukru
  • 4-5 łyżki soku z cytryny + 1 kostka lodu (połączyć)

Nadzienie:

  • 800 gr jabłek antonówek
  • ok. 1/4 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta startej gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Przygotować kruche ciasto w malakserze lub na blacie. Wszystkie sypkie składniki i pokrojoną w kostkę margarynę posiekać, kiedy zaczną tworzyć się grudki, dodawać po łyżce sok z lodem, cały czas siekać aż ciasto stanie się mokre i klejące. Szybko (żeby nie ogrzewać ciasta w rękach) zagnieść kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na min. 1h (można zostawić na noc) ciasto musi być dobrze zmrożone. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. 

Formę do tart (u mnie 26 cm) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 

Wyjąć ciasto z zamrażarki i na najgrubszych oczkach tarki zetrzeć 1/2 porcji (pozostałe ponownie włożyć do zamrażarki). 
Ciasto wysypać na dno formy (nie ugniatać, nie nakłuwać widelcem), wstawić do piekarnika na ok. 15 min do lekkiego zrumienienia. 

W między czasie umyć i obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i gałkę. Dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Podpieczone ciasto wyjąć piekarnika wyłożyć na nie jabłka, zetrzeć na wierzch pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika na 30-35 min (zmniejszyłam grzanie do 175 st. C.) 

Upieczoną szarlotkę wyjąć i lekko przestudzić na kuchennej kratce. 

Można podawać ciepłą z kulką lodów waniliowych, albo całkowicie wystudzić. 

Smacznego. 

Tak powinno wyglądać kruche ciasto przygotowane do pieczenia. Tylko starte na tarce i wsypane do formy. 

 

 

 

Więcej ciast z owocami szukacie tutaj: 

sernik na zimno, sernik na zimno przepis, sernik na zimno z truskawkami, sernik z truskawkami przepis, sernik przepis, ciasto bez pieczenia, ciasta przepisy, ciasto bez pieczenia przepis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 6 308 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Najlepsze Ciasto na Pizzę
Krokiety z Ruskim Nadzieniem
next
Krokiety z Ziemniakami i Serem – Ruskie
previous
Najlepsze Ciasto na Pizzę
Krokiety z Ruskim Nadzieniem
next
Krokiety z Ziemniakami i Serem – Ruskie

6 komentarzy Ukryj

Szarlotka pyszna, i taka szybka do zrobienia:) Dzieci nasze i sąsiadów stały w kolejce i prosiły o jeszcze:) Musiałam ratować choć kawałek dla męża! Dziękuję za przepis:)

Aniu, bardzo, bardzo się cieszę 🙂 przyznam, że u mnie wygląda to podobnie (ukrywanie przed dziećmi, choćby kawałka ciasta dla męża 🙂 ale to chyba najlepsza rekomendacja 😀

Ja po trzech tygodniach wakacji byłam wniebowzięta, kiedy mogłam upiec ciasto w swojej kuchni 🙂
Wspaniałą ta Twoja szarlotka 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »