• Home
  • Ciasta
  • Szarlotka Na Mące Pełnoziarnistej – pyszna
0 0
Szarlotka Na Mące Pełnoziarnistej – pyszna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Szarlotka Na Mące Pełnoziarnistej – pyszna

Naprawdę pyszna szarlotka z mąki z pełnego przemiału.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto jest tak smaczne dzięki kwaśnym antonówkom, połączonym ze słodkim i kruchym ciastem. Mąka pełnoziarnista jest znacznie ciemniejsza od bielonej, więc ciasto będzie miało również ciemniejszy, miodowy kolor.

Można jeść na zimno i na ciepło z kulką lodów. Posypane cienką warstwą cukru pudru też jest pyszne. Robi się je bardzo łatwo szczególnie, że ciasto trzemy na tarce, albo kruszymy w palcach nie rozwałkowujemy. Nie ma obawy, że ciasto porwie się przy przenoszeniu. Bardzo polecam, następnego dnia po upieczeniu jest równie smaczne jak w dniu pieczenia. Będę to ciasto robiła częściej bo mąka jest nie tylko zdrowa, ale i świetna do ciast.

Polecam sezon na szarlotki i inne wypieki z jabłkami właśnie się zaczyna 🙂

 

 

Szarlotka klasyczna

 

Szarlotka z mąki pełnoziarnistej

Składniki na szarlotkę:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Młyny Gdańskie)
  • 150 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżki lodowatej wody (opcjonalnie)

Ponadto do nadzienia z jabłek:

  • 1 kg jabłek antonówek
  • 1/2 szklanki cukru żelującego (1×1)
  • 1 łyżeczka cynamonu (można dać więcej)

 

(Visited 49 503 times, 6 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kruchego ciasta

Na stolnicy lub w malakserze posiekać razem mąkę, cukier, masło, żółtka. Siekamy do chwili kiedy składniki się połączą i powstanie wilgotne ciasto. Jeśli ciasto nie łączy się zbyt dobrze pod koniec siekania dodać 1-2 łyżki zimnej wody.

Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na ok 40 min., najlepiej w najchłodniejsze miejsce żeby nie tylko odpoczęło,
ale i lekko stwardniało.

2
Done

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać cynamon i cukier żelujący, dokładnie wymieszać, odstawić.

3
Done

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Blaszkę o wymiarach 30x30 cm., posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.

4
Done

Ciasto wyjąć z lodówki. Na grubej tarce zetrzeć 3/4 ciasta, równą warstwą rozłożyć na dnie blaszki, lekko przygnieść ręką. Posmarować białkiem najlepiej pędzlem kuchennym.

5
Done

Podpiec w piekarniku przez ok. 12 min.
Wyjąć  z pieca i na ciasto wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia przez 30-35 min.
Wyjąć, studzić na kuchennej kratce.

6
Done

Podawać posypane cukrem pudrem również z kulką ulubionych lodów.

Dorota

Kluski Kładzione
previous
Kluski Kładzione
next
Pieczarki Faszerowane
Kluski Kładzione
previous
Kluski Kładzione
next
Pieczarki Faszerowane

12 komentarzy Ukryj

W przepisie jest cukier puder, cukier żelujący i cukier waniliowy ale nie ma info który z nich do czego i na jakim etapie dodać ? Można o prosić o instrukcje? Mam ogromną ochotę na to ciacho 🙂 Pozdrawiam!

Uzupełniłam przepis, mam nadzieję, że teraz jest bardziej zrozumiały 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za uwagę 😀

cukier i cukier waniliowy dodaje Pani do ciasta kruchego, cukier żelujący do jabłek, ponieważ służy on do zagęszczenia owoców

Pani Aniu, oczywiście można zrobić ze zwykłym cukrem, cukrem brązowym, a nawet zupełnie bez cukru. Ja czasami daję ten żelujący, ale można z niego zrezygnować 🙂

super, przepis już któryś raz piekę szarlotkę z mąki pełnoziarnistej, ja jednak z powodu tego że białego cukru nie jadam, zamieniłam go na puder z ksylitolu, również dałam troszkę do jabłek, ale już bez żelującego, bo nigdy nie daje i wychodzi super. Polecam przepis.

Czy w składnikach nie brakuje proszku do pieczenia?! Ci coś pominęłam? A może w ale nie trzeba dodawać?

Nie w przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale jeśli pani lubi, można go dodać ok. 0,5 łyżeczki. Ciasto będzie nieco bardziej puszyste, ale nie jest to konieczne, ja nie dodaję proszku.

świetny przepis. z pozostałych białek zrobiłem pianę, którą dodałem między jabłka, a górną warstwę (można też na jabłka wysypać najpierw trochę ciasta, a potem dać pianę i ostatnią warstwę).

Jeśli kogoś nie przekonuje 100% mąki pełnoziarnistej, to mieszanka 200g tortowej 100g pełnoziarnistej też dobrze wychodzi.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »