Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto jest tak smaczne dzięki kwaśnym antonówkom, połączonym ze słodkim i kruchym ciastem. Mąka pełnoziarnista jest znacznie ciemniejsza od bielonej, więc ciasto będzie miało również ciemniejszy, miodowy kolor.
Można jeść na zimno i na ciepło z kulką lodów. Posypane cienką warstwą cukru pudru też jest pyszne. Robi się je bardzo łatwo szczególnie, że ciasto trzemy na tarce, albo kruszymy w palcach nie rozwałkowujemy. Nie ma obawy, że ciasto porwie się przy przenoszeniu. Bardzo polecam, następnego dnia po upieczeniu jest równie smaczne jak w dniu pieczenia. Będę to ciasto robiła częściej bo mąka jest nie tylko zdrowa, ale i świetna do ciast.
Polecam sezon na szarlotki i inne wypieki z jabłkami właśnie się zaczyna 🙂
Szarlotka z mąki pełnoziarnistej
Składniki na szarlotkę:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Młyny Gdańskie)
- 150 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1-2 łyżki lodowatej wody (opcjonalnie)
Ponadto do nadzienia z jabłek:
- 1 kg jabłek antonówek
- 1/2 szklanki cukru żelującego (1×1)
- 1 łyżeczka cynamonu (można dać więcej)
Steps
1
Done
|
Przygotowanie kruchego ciastaNa stolnicy lub w malakserze posiekać razem mąkę, cukier, masło, żółtka. Siekamy do chwili kiedy składniki się połączą i powstanie wilgotne ciasto. Jeśli ciasto nie łączy się zbyt dobrze pod koniec siekania dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą. |
2
Done
|
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać cynamon i cukier żelujący, dokładnie wymieszać, odstawić. |
3
Done
|
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. |
4
Done
|
Ciasto wyjąć z lodówki. Na grubej tarce zetrzeć 3/4 ciasta, równą warstwą rozłożyć na dnie blaszki, lekko przygnieść ręką. Posmarować białkiem najlepiej pędzlem kuchennym. |
5
Done
|
|
6
Done
|
12 komentarzy Ukryj
Cudownie wygląda, aż chce się jeść 🙂
Właśnie się piecze 🙂 zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 ale wygląda smacznie!!!
W przepisie jest cukier puder, cukier żelujący i cukier waniliowy ale nie ma info który z nich do czego i na jakim etapie dodać ? Można o prosić o instrukcje? Mam ogromną ochotę na to ciacho 🙂 Pozdrawiam!
Uzupełniłam przepis, mam nadzieję, że teraz jest bardziej zrozumiały 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za uwagę 😀
cukier i cukier waniliowy dodaje Pani do ciasta kruchego, cukier żelujący do jabłek, ponieważ służy on do zagęszczenia owoców
Pani Doroto, czy ten cukier żelujący jest konieczny? Mam taka ochotę na szarlotkę z pełnego przemiału.
Pani Aniu, oczywiście można zrobić ze zwykłym cukrem, cukrem brązowym, a nawet zupełnie bez cukru. Ja czasami daję ten żelujący, ale można z niego zrezygnować 🙂
super, przepis już któryś raz piekę szarlotkę z mąki pełnoziarnistej, ja jednak z powodu tego że białego cukru nie jadam, zamieniłam go na puder z ksylitolu, również dałam troszkę do jabłek, ale już bez żelującego, bo nigdy nie daje i wychodzi super. Polecam przepis.
Pyszna. Dodałam od siebie kurkumę do jabłek i pianę z białek jako jeszcze jedną warstwę. Mniam. Polecam ten przepis.
Czy w składnikach nie brakuje proszku do pieczenia?! Ci coś pominęłam? A może w ale nie trzeba dodawać?
Nie w przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale jeśli pani lubi, można go dodać ok. 0,5 łyżeczki. Ciasto będzie nieco bardziej puszyste, ale nie jest to konieczne, ja nie dodaję proszku.
świetny przepis. z pozostałych białek zrobiłem pianę, którą dodałem między jabłka, a górną warstwę (można też na jabłka wysypać najpierw trochę ciasta, a potem dać pianę i ostatnią warstwę).
Jeśli kogoś nie przekonuje 100% mąki pełnoziarnistej, to mieszanka 200g tortowej 100g pełnoziarnistej też dobrze wychodzi.