0 0
Świąteczne ciasteczka cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
125 g miękkiego masła
125 g cukru drobnego do wypieków
2 żółtka
155 g mąki pszennej
110 g mąki kukurydzianej
1 łyżka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
ziarenka 1/2 laski wanilii
do dekoracji cukier puder lub lukier

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Świąteczne ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka z mojej ukochanej książki ,,Dania słodkie". Na każde święta robię je specjalnie dla mojego Męża, znikają bardzo szybko :)

  • 90 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
(Visited 1 233 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Piekarnik nagrzać do 170 oC.
Masło z cukrem ucieramy (za pomocą miksera) na puszystą, jasną masę.
Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie skórkę i sok z cytryny.

2
Done

Mąki łączymy i przesiewamy. Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy na średnich obrotach.
Ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy.
Wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 min. do lekkiego zrumienienia brzegów.

3
Done

Zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Na początku ciastka są miękkie, ale kiedy wystygną robią się kruche.

4
Done

Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Dorota

previous
Tarta makowa i grudniowa tradycja
next
Pasztet domowy
previous
Tarta makowa i grudniowa tradycja
next
Pasztet domowy

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »