Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
220 g pieczarek
50 g suszonych grzybów leśnych
1 duża cebula
1 szklanka jogurtu greckiego
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sos pieczarkowy z grzybami leśnymi

Znakomity sos pieczarkowy z suszonymi grzybami leśnymi, do mięs, makaronu lub pieczywa.

  • ok. 40 min
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Znakomity sos pieczarkowy z suszonymi grzybami leśnymi, do mięs, makaronu lub pieczywa.

Może być głównym daniem albo tylko dodatkiem. Suszone grzyby sprawiają, że nie tylko wspaniale smakuje, ale i pachnie jak wspomnienie jesiennych wypraw do lasu. Pieczarki to  wprawdzie też grzyby, ale te leśne są czymś zupełnie innym, lepszym, nadają daniu wyjątkowy, szlachetny smak.

Polecam!

Spróbujcie z Pieczenią rzymską z tego przepisu

sos-grzybowy
(Visited 102 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Suszone grzyby zalewamy  szklanką gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godz. (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odciskamy wodę (którą zachowujemy), drobno siekamy.

2
Done

Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy na cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy pieczarki i pokrojone suszone grzyby, szczodrze solimy i posypujemy pieprzem na dużym ogniu smażymy ok. 5-7 min. dość często mieszamy. Następnie przez drobne sitko przecedzamy wodę z moczenia grzybów, wlewamy na patelnię i całość dusimy na małym ogniu ok. 10 min.

3
Done

Jogurt umieszczamy w szklanym naczyniu, rozcieńczamy dodając 2-3 łyżki sosu ze smażących się grzybów, mieszamy. Wlewamy jogurt do smażących się grzybów, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Wyłączamy i dodajemy drobno posiekaną natką. Sos jest gotowy.

4
Done

Podajemy np. z pieczenią rzymską, makaronem, kopytkami lub pieczywem.

Dorota

Omlet Pieczony
previous
Omlet pieczony – dutch baby pancake
next
Sernik wiedeński z borówkami
Omlet Pieczony
previous
Omlet pieczony – dutch baby pancake
next
Sernik wiedeński z borówkami

9 komentarzy Ukryj

Naprawdę pychota, jogurt naturalny dodaje wspaniały posmak o wiele lepszy niż śmietana. To teraz mój ulubiony przepis 😉 na SOS grzybowy .
Dziękuje i Pozdrawiam

Witam Pani Doroto! Pytanie, czy ten sos mozna zrobic dzien, dwa przed podaniem? Czy jednak lepiej przyzadzic w dniu konsumpcji? Zamiennikiem grzybow lesnych moglyby tutaj byc swieze boczniaki? Dziekuje bardzo.

Sos można przygotować nawet dwa dni wcześniej i oczywiście przechowywać w lodówce. Przyznam, że nie wiem jak zachowują się boczniaki bo już dawno ich nie robiłam, ale przypuszczam, że można nimi zstąpić inne grzyby 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię