Sorbet Cytrynowy – bez maszyny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sorbet Cytrynowy – bez maszyny

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle orzeźwiający i pyszny sorbet cytrynowy.

Sorbet jest bardzo słodki i bardzo kwaśny, nie zamarza na bryłę lodową, cały czas jest miękki i łatwo nakłada się go łyżką, nawet po nocy spędzonej w zamrażarce. Ważne, aby pojemnik z sorbetem przykryć przed włożeniem do lodówki folią spożywczą, która zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu. 

Idealny deser dla wszystkich miłośników cytryn i lodów.

Proporcje:

1,5 szklanki wody – czyli Twojej szklanki, kubka, miseczki. Ilości podane są w proporcjach, więc chodzi o to aby tyle samo było wody co cukru i soku z cytryny.

Polecam 🙂

 

Sorbet Cytrynowy

 

Sorbet Cytrynowy

Składniki:

  • 1,5 szklanka wody 
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki soku z cytryny (ok. 5-6 średnich cytryn)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wodę z cukrem zagotować w średnim garnku, bez przykrycia gotować na średnim ogniu przez 10 min. Woda powinna odparować a płyn nieco zgęstnieć.

Zdjąć syrop cukrowy z ognia, dodać sól,  odstawić do przestygnięcia. Do ciepłego wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać.  Płyn przesiać przez drobne sito na którym zostaną pestki, te duże i te maleńkie.  Płyn odstawić do całkowitego wystygnięcia, następnie przelać do plastikowego pojemnika lub do termosu od maszyny do lodów, przykryć folią spożywczą.

Wstawić do zamrażalnika na całą noc.

Podawać z listkami mięty.

Smacznego 🙂

 

  • Sorbet Cytrynowy
  • sorbet

 

 

(Visited 20 822 times, 4 visits today)

Dorota

previous
Sernik na Zimno z Galaretką
Domowe Lody z Oreo
next
Lody Czekoladowe z Oreo – krok po kroku
previous
Sernik na Zimno z Galaretką
Domowe Lody z Oreo
next
Lody Czekoladowe z Oreo – krok po kroku

11 komentarzy Ukryj

Karmelitko, spróbuj zawinąć pojemnik z sorbetem w torebkę foliową, dzięki temu nie powinien zamarznąć 🙂

Ma pani świetne przepisy:)Siedzę ma tarasie i czytam.Te ktore przeczytałam są przepyszne.To co ja lubię i na pewno zrobię.Cudowne przepisy i cudowni ludzie którzy dzielą się swoją pasją:)

Weź swoje szklanki i zrób z takiej jaką masz. Tu chodzi o proporcje, więc ml nie są najważniejsze. Ja teraz mam szklanki 220 ml., ale kiedyś miałam 200 ml. i też wychodziło mi bez problemu.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię