Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Taki łatwy i szybki do zrobienia, a taki pyszny. To co może być najlepszego słony i słodki w jednym pysznym deserze.
Solony karmel może być samodzielną słodką przekąską, dodatkiem do lodów lub ciastek, można przełożyć nim wafle, można w końcu użyć go do przełożenia biszkoptu.
Karmel przechowujemy w lodówce.
Polecam 🙂
Słony Karmel
Składniki:
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 150 ml. śmietany kremówki 36%
- 2-3 szczypty soli morskiej
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W naczyniu z grubym dnem (patelnia, garnek) rozgrzewamy cukier. Podgrzewamy na dużym płomieniu do chwili kiedy zacznie się topić. Teraz można lekko zmniejszyć grzanie. |
2
Done
|
Do całkowicie rozpuszczonego cukru dodajemy masło i natychmiast mieszamy (płomień musi być duży). Na początku składniki są oddzielone, ale w miarę podgrzewania i mieszania zaczną się łączyć. Do jednolitej masy dodajemy śmietanę kremówkę, ostrożnie bo masa zacznie bulgotać, od razu mieszamy dość energicznie. Zdejmujemy karmel z ognia i chwilę mieszamy. Słony karmel jest gotowy. Przelewamy do szklanego słoika, odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego :) |
3
Done
|
3 komentarze Ukryj
Ciesze się, że znalazłam ten przepis. Uwielbiam smak słonego karmelu, ale nigdy go nie przygotowałam sama. A może się bardzo przydać w mojej kuchni:)
Czy dodawana śmietana kremówka ma być ubita? Wnioskuję z filmiku 😉
Nie, śmietana kremówka nie jest ubita, dodajemy prosto z kartonika. MOja była gęsta bo bo 36%.