Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Skrzydełka z kurczaka pieczone w delikatnej pomarańczowej marynacie. Miłośnicy ostrych smaków mogą skrzydełka polać ostrym sosem pomarańczowym.
Jeśli będziecie podawać je dzieciom zrezygnujcie z ostrego sosu, sprawdziłam na moim Tadziu, ostry smak raczej nie zachęci dzieciaków do tego dania.
Świetna przekąska na filmowy lub futbolowy wieczór 🙂
[/mp_s
Skrzydełka Pomarańczowe na Ostro
Składniki:
-
1 kg kurzych skrzydełek
Na marynatę:
-
1/4 szklanki soku z pomarańczy
-
Skórka otarta z 1/2 średniej pomarańczy
-
3 łyżki rosołu lub wody
-
1 łyżka sosu sojowego
-
5 łyżeczek brązowego cukru
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżka octu jabłkowego
-
2 łyżeczki wódki
-
1,5 łyżeczki soli
Ponadto:
-
1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
-
1 łyżka dżemu pomarańczowego
-
2 łyżeczki pasty Sambal Oelek (ostra pasta z chili)
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, osuszyć. Podzielić na 3 części (patrz zdjęcie), powinny powstać dwa, końcówki skrzydełek wyrzucamy.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy.
Do marynaty wkładamy skrzydełka, dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 h, można zostawić na całą noc (od czasu do czasu przemieszać).
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
Skrzydełka razem z marynatą przekładamy do formy do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika, przez pierwsze 30 min pieczemy pod folią następnie folię zdejmujemy
i pieczemy jeszcze ok. 40 min. Od czasu do czasu mieszamy, jeśli mięso rumieni się zbyt szybko, można zmniejszyć temperaturę do 175 st.C. Kurczak powinien mieć pięknie przyrumienioną skórkę.
W garnuszku łączymy sok pomarańczowy, dżem i pastę chili, doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy płomień i bez przykrycia gotujemy, aż sok zostanie zredukowany a sos zgęstnieje. Przy podanej ilości soku pomarańczowego ja gotuję ok. 10-12 min. Mieszamy.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika.
Jeśli lubimy ostre skrzydełka wszystkie polewamy przygotowanym sosem, mieszamy i podajemy.
Dla dzieci odkładamy skrzydełka bez sosu chili.
Smacznego.
Przygotowanie skrzydełek:
Umyte i wysuszone skrzydełka, przecinamy w dwóch miejscach.
Powstaną trzy kawałki.
Ostatni, najmniejszy wyrzucamy.
Pozostałe dwa wkładamy do marynaty.
4 komentarze Ukryj
Rewelacja!!! po stronce Kwestia Smaku dlugo nic i w końcu trafiłam tutaj, jestem zachwycona, od razu chce sie robic, przepisy nieskomplikowane, produkty bez problemu dostepne i te zdjęcia 🙂 Zaczełam od tych skrzydełek, nigdy nie cielam skrzydelek, tutaj dokladnie zilustrowana infografika ze zdjeciami jak je pociac i to ma sens, zrozumialam to dopiero po zjedzeniu dlaczego. Przepis rewelacyjny i banalnie prosty, efekt–sami sprobujcie, warto!!
Dorota rzadzi!!!! jestem fanka!!!
Ojej, ojej Asiu, dziękuję, tyle miłych słów 😀 Bardzo, bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pani Dototo,
Czym można zastąpić pastę Sambal Oelek?
Zamienić można ja np. Tabasco, chili w proszku, lub inną ostrą pastą. Można oczywiście pominą ć ten składnik, ale wówczas skrzydełka będą łagodne.