0 0
Skrzydełka w Pomarańczowej Glazurze (ostre)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Skrzydełka w Pomarańczowej Glazurze (ostre)

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Skrzydełka z kurczaka pieczone w delikatnej pomarańczowej marynacie. Miłośnicy ostrych smaków mogą skrzydełka polać ostrym sosem pomarańczowym.

Jeśli będziecie podawać je dzieciom zrezygnujcie z ostrego sosu, sprawdziłam na moim Tadziu, ostry smak raczej nie zachęci dzieciaków do tego dania.

Świetna przekąska na filmowy lub futbolowy wieczór 🙂

[/mp_s

 

Skrzydełka Pomarańczowe na Ostro

Składniki:

  • 1 kg kurzych skrzydełek

Na marynatę:

  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy

  • Skórka otarta z 1/2 średniej pomarańczy

  • 3 łyżki rosołu lub wody

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 5 łyżeczek brązowego cukru

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 2 łyżeczki wódki

  • 1,5 łyżeczki soli

Ponadto:

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego 

  • 2 łyżeczki pasty Sambal Oelek (ostra pasta z chili)

 

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka umyć, osuszyć. Podzielić na 3 części (patrz zdjęcie), powinny powstać dwa, końcówki skrzydełek wyrzucamy. 

W dużej misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy.

Do marynaty wkładamy skrzydełka, dokładnie mieszamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 h, można zostawić na całą noc (od czasu do czasu przemieszać).

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.

Skrzydełka razem z marynatą przekładamy do formy do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika, przez pierwsze 30 min pieczemy pod folią następnie folię zdejmujemy
i pieczemy jeszcze ok.  40 min.  Od czasu do czasu mieszamy, jeśli mięso rumieni się zbyt szybko, można zmniejszyć temperaturę do 175 st.C. Kurczak powinien mieć pięknie przyrumienioną skórkę.

W garnuszku łączymy sok pomarańczowy, dżem i pastę chili, doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy płomień i bez przykrycia gotujemy, aż sok zostanie zredukowany a sos zgęstnieje. Przy podanej ilości soku pomarańczowego ja gotuję ok. 10-12 min. Mieszamy. 

 Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika.

Jeśli lubimy ostre skrzydełka wszystkie polewamy przygotowanym sosem, mieszamy i podajemy.

Dla dzieci odkładamy skrzydełka bez sosu chili.

Smacznego.

 

  • skrzydelka-ostre
  • Skrzydełka pieczone w piekarniku, skrzydełka przepis, skrzydełka w miodzie, skrzydełka w miodzie przepis, skrzydełka pieczone , skrzydełka na ostro przepisy
  • sos-ostry

 

 

Przygotowanie skrzydełek:

Umyte i wysuszone skrzydełka, przecinamy w dwóch miejscach.

Powstaną trzy kawałki.

Ostatni, najmniejszy wyrzucamy.

Pozostałe dwa wkładamy do marynaty.

 

 

 

(Visited 8 702 times, 1 visits today)

Dorota

Leśny Mech
previous
Leśny Mech – ciasto ze szpinakiem i film jak je zrobić
next
Ptysiowy Ring – Ptysie z Kremem Waniliowym i Dżemem
Leśny Mech
previous
Leśny Mech – ciasto ze szpinakiem i film jak je zrobić
next
Ptysiowy Ring – Ptysie z Kremem Waniliowym i Dżemem

4 komentarze Ukryj

Rewelacja!!! po stronce Kwestia Smaku dlugo nic i w końcu trafiłam tutaj, jestem zachwycona, od razu chce sie robic, przepisy nieskomplikowane, produkty bez problemu dostepne i te zdjęcia 🙂 Zaczełam od tych skrzydełek, nigdy nie cielam skrzydelek, tutaj dokladnie zilustrowana infografika ze zdjeciami jak je pociac i to ma sens, zrozumialam to dopiero po zjedzeniu dlaczego. Przepis rewelacyjny i banalnie prosty, efekt–sami sprobujcie, warto!!
Dorota rzadzi!!!! jestem fanka!!!

Zamienić można ja np. Tabasco, chili w proszku, lub inną ostrą pastą. Można oczywiście pominą ć ten składnik, ale wówczas skrzydełka będą łagodne.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »