0 0
Sernik Zebra – przepis tradycyjny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik Zebra – przepis tradycyjny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowy Sernik Zebra, to jeden z klasycznych deserów w kuchni polskiej. Znane doskonale ciasto Zebra jest jednym z najczęściej pieczonych ciast w śród Polaków. Wcale nie dziwię się bo obydwa ciasta są nie tylko pyszne, ale i bardzo ładnie wyglądają.

Upieczenie Zebry wcale nie jest skomplikowane i pracochłonne. Najważniejsze, aby równo podzielić ciasto na dwie części, bo dzięki temu warstwy wyją podobne, ale nawet jeśli jednej będzie więcej niż drugiej to nie problem bo przecież prawdziwe zebry mają różne paski 🙂

Bardzo polecam Wam ten przepis, sernik wychodzi naprawdę pyszny i puszysty. Delikatnie kakaowy i delikatnie waniliowy, a na dodatek bardzo ładnie wygląda. Jak każdy sernik i sernik Zebra potrzebuje czasu, żeby zastygnąć, dlatego upieczcie go dzień przed podaniem
i przechowujcie w chłodnym miejscu. To idealne ciasto na przyjęcia lub święta, dzięki niemu pracę można rozłożyć na kilka dni.

Smacznego 🙂

Sernik Domowy

Sernik ZEBRA

Składniki na domowy Sernik Zebra:

  • 1 kg. sera trzykrotnie mielonego (u mnie Twaróg Sernikowy Piątnicy)
  • 180 g. miękkiego masła
  • 250 g. cukru pudru
    (podzielonego 200 g. do masy serowej + 50 g cukru pudru do piany z białek)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka białka i żółtka osobno (L)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania Sernika Zebra:

W misie miksera umieścić masło, cukier (200 g.) i cukier wanilinowy, zmiksować na wysokich obrotach na jasną puszystą masę (najlepiej płaską końcówką). Pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksując. Do masy maślanej włożyć ser i zmiksować, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Masę serową podzielić na dwie połowy.  Do jednej części włożyć mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do drugiej połowy dodać kakao i również dokładnie wymieszać. Odstawić.

W osobnej misie ubić sztywną pianę z białek, szczypty soli i pozostałego cukru.

Połowę piany przełożyć do misy z połową masy serowej i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do pozostałej piany włożyć kakaową masę serową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z grzałki góra/dół. 

Tortownicę 24 cm. dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką.

Masę serową wkładać do tortownicy na przemian, najpierw porcję białej, następnie na wierzch porcję masy czekoladowej, ponownie białej i tak, aż do wyczerpania masy serowej.

Sernik wstawić do gorącego piekarnika i piec, pierwsze 10 min w 180 st.C., a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st.C i piec jeszcze 60 min. 
Studzić sernik w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia i zastygnięcia. najlepiej pozostawić na noc w chłodnym miejscu.

Wyjąć z tortownicy i kroić ostrym nożem.

Smacznego 🙂

  • Sernik Zebra Przepis
  • Domowy Sernik Zebra
  • Sernik Zebra
(Visited 949 times, 1 visits today)

Dorota

Kotlety Jajeczne
previous
Kotleciki Jajeczne – Pyszne i Łatwe
next
Racuchy Drożdżowe
Kotlety Jajeczne
previous
Kotleciki Jajeczne – Pyszne i Łatwe
next
Racuchy Drożdżowe

10 komentarzy Ukryj

Ja używam najczęściej sera na sernik Piątnicy, pakowanego w wiaderka po 1 kg. i tym razem również go wykorzystałam.

wygląda świetnie 🙂 od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i to świetne rozwiązanie na coś, co zje cała rodzina. czy można użyć sera z wiaderka?

Dzień dobry.
Chcę w sobotę upiec ten serniczek i mam pytanie czemu tylko do jednej części masy serowej dawać mąkę ziemniaczaną  do drugiej nie?

Mąkę ziemniaczaną dodajemy do części waniliowej sera, ma ona wyrównać gęstość bo do drugiej części dodajemy kakao 🙂

Odpowiedz na „MagdalenaAnuluj pisanie odpowiedzi